Tillverkare av stegräknare, hälsoappar och smarta klockor rekommenderar ofta att vi tar minst 10 000 steg om dagen. Men målet att ta 10 000 steg, som många av oss antar är grundat på vetenskap, visar sig vara vara resultatet av slump och en historia som är lätt att minnas, snarare än forskning.

Enligt dr. I-Min Lee, en professor i epidemiologi vid T.H. Chan School of Public Health vid Harvarduniversitetet och en expert på stegräkning och hälsa, blev 10 000-stegsmålet populärt i Japan på 1960-talet. En klocktillverkare som hoppades kapitalisera på intresset för träning efter 1964 års olympiad i Tokyo, massproducerade en stegräknare som ett namn som när det skrevs med japanska tecken påminde om en man som går. Det kunde också översättas som "10 000-stegsmätaren" vilket skapade ett stegmål som genom decennierna på något sätt blev en del av vårt globala medvetande - och av stegräknare.

Men aktuell vetenskap visar att vi inte behöver ta 10 000 steg om dagen - vilket motsvarar drygt åtta kilometer - för hälsans skull eller för att leva längre.