Bakgrunden

Man kan säga att allt började i Afghanistan. Idag är det ingen som inte känner igen namnet Usama bin Ladin. Men den första gången han lät tala om sig var i Afghanistan 1979 dit han anlänt som son till en rik saudisk byggnadsmagnat med hopp om att finansiera striden mot de sovjetiska invasionsstyrkorna.

Bin Ladin deltog då och då i striderna och såg sig själv som en historisk härförare i profeten Mohammeds spår. Han lät till och med gräva skyttegravar under striderna i Tora Bora 2001 för att efterlikna det historiska slaget vid vallgraven där Mohammed vann en viktig seger år 624.

Men framförallt bidrog han med pengar och byggmaskiner från familjens byggföretag, Saudi Binladin Group – Saudiarabiens största. Maskiner som bland annat användes för att bygga skyddsrum, tunnelsystem och vägar till de olika gerillorna.

När kriget i Afghanistan led mot sitt slut kände sig bin Ladin segerviss. Han hade redan då blicken fäst på nästa steg i vad han ansåg vara en global jihad. Tillsammans med några vänner medverkade han till att grunda al-Qaida (arabiska: القاعدة), som på arabiska betyder ”basen” eller ”grunden”. Det blev snabbt en magnet för diverse radikaliserade muslimer.

Åren efter kriget återvände bin Ladin till i Saudiarabien. Han varvade arbetet i familjens byggföretag med engagemang i oppositionen mot saudiska kungahuset. Ett engagemang som ökade markant när amerikanska soldater stationerades i landet. De var där för att stärka Saudiarabien i och med Iraks invasion av grannen Kuwait. Men tanken på ickemuslimska soldater så nära Islams heligaste platser, Mecca och Medina blev för mycket för bin Ladin som utsåg de Förenta staterna till sin huvudfiende.

Samtidigt blev bin Ladin för mycket för Saudiarabien sparkade ut honom ur landet 1991. Han hamnade i Sudan men efter press från såväl USA och Saudiarabien utvisas han även därifrån. Till slut välkomnas han 1996 av Talibanerna som nyligen tagit makten i Afghanistan och som erbjöd honom och al-Qaida en fristad där de kunde träna sina anhängare.