Världen behöver mer förklaringar än någonsin. Jag får ofta höra hur mycket våra läsare och lyssnare uppskattar att vi bidrar till en fördjupning av aktuella ämnen. Idag har vi dessutom gjort det lättare att ta del av bredden i vår rapportering genom lanseringen av nya vadvivet.se. Den är dessutom snabbare och snyggare än någonsin, som synes.

En annan nyhet på sajten är att vi gjort en del innehåll exklusivt för våra prenumeranter. Några axplock: vår förklaring av hur Trump blev trollad av TikTok-fans, sammanställningen av de bästa sommarprogrammen ur P1:s arkiv eller hur du hanterar social distansering på bästa sätt.

Att bli prenumerant är gratis - klicka här för att komma igång!

På ett styrelsemöte nyligen talade Vad Vi Vets styrelseordförande Kerstin Brunnberg sig varm för ordet "vetgirig". Tidigare har jag alltid talat om vår publik som "nyfiken", men Brunnberg menade att vetgirig bättre fångade det aktiva i förhållningssättet till världen. Att vara nyfiken är en gåva, att vara vetgirig något man väljer att vara.

Hur vetgirig man än är finns det likväl saker man inte kan googla fram, eller fakta som bara är data men som inte gör att man förstår kontexten. Vi uppmuntrar förstås alla att både leta innehåll och kolla upp källor på egen hand, men när du inte har tid är vårt mål att förklara sammanhanget för att tillfredsställa vetgirigheten.

I ett nyhetsbrev kallat Redaktörens urval tänker jag försöka bidra till det framöver. Hur vi agerar i förhållande till coronapandemin, den tilltagande klimatkrisen och det amerikanska presidentvalet är tre stora frågor som kräver många förklaringar.

Genom att sammanfatta vad du behöver veta om händelser som dessa, tipsa till förklaringar som lärt mig nya saker (både våra egna och andras) och kanske också någon podd eller bok som haft betydelse för vår förståelse av dessa ämnen, hoppas jag kunna tillfredsställa din vetgirighet varannan helg. (När du blir prenumerant får du nyhetsbrevet på köpet.)

Nyhetsbrevet ersätter alla våra tidigare ämnesspecifika nyhetsbrev som flera av er vetgiriga läsare upplevde som alltför smala. Tack för att ni hörde av er kring det - jag är alltid glad för när folk har idéer om hur vi kan bli ännu bättre. Vi hörs på lördag!

Per Grankvist
Chefredaktör och grundare
per.grankvist@vadvivet.se