⏰ Det här veckobrevet tar exakt 5 minuter att läsa. Fått det av din mamma? Starta en egen prenumeration!

💰  På måndag ger privatekonomen Emma Persson expertsvar på dina frågor om att förbättra sin ekonomi i semestertider. Livesändningen börjar kl 14.00 på vår ekonomikanal @Vvv.Ekonomi men du kan ställa dina frågor redan nu som kommentar eller DM.


Foto: Luis Quintero / Unsplash

Analys: Vad innebär det att inte vara vit?

När vi vita i all välmening försöker förstå hur det är att vara svart i ett samhälle där rasismen sitter i strukturerna undrar jag om vi inte letar på fel ställe? När vi ber någon som är svart att utbilda oss i hur det är att inte se ut som oss i ett samhälle som vårt undrar jag om vi ens vet vad det innebär att vara vit i Sverige idag?

När jag tittar på min hand undrar jag om jag ens förstår hur många gånger den vita huden fungerat som ett skydd mot oönskade behandlingar eller gett mig privilegier jag aldrig reflekterat över.

Vi befinner och och agerar i en rasistisk struktur oavsett om vi uppträder som rasister eller inte, oavsett om vi ser dem eller inte, och oavsett om vi önskade att det inte var så. Att vilja förstå hur andra människor upplever det är hedervärt. Samtidigt tror jag många av oss förstått det. Fråga dig själv om du skulle vilja behandlad som en invandrare i Sverige? Inte? I så fall bevisar det att du ändå har en god uppfattning om hur mycket sämre de blir behandlade.

Nej, jag tror inte att det är hur det är att vara “de andra” vi behöver förstå, utan att vi först måste förstå oss själva. Vad innebär det att vara vit, en icke-svart person?

Det var glädjande att se hur många vita som postade en svart fyrkant i början av juni, eftersom jag tolkade det som ett tecken på att de vågade blotta sig. De erkände tyst att de förstod att de behövde reflektera över den rasism som många svarta fortfarande utsätts för varje dag. Med eftersom det oftast är vita som utsätter svarta för denna rasism är det kanske dags att posta en vit ruta också? Och ta lite tid att reflektera över hur det är att vara icke-svart? Det finns inget enkelt svar, förstås. Men det är något som påverkar dig och mig varje dag.

Ett samtal som fint belyser behovet av att vita engagerar sig i arbetet mot rasism hörde jag häromveckan ett avsnitt av the New Yorker Radio Hour, med titeln Getting white people to talk about racism. Suzanne Pilhcik från Racial Equality Institute talar där klokt om dessa frågor under en kvart i början av programmet. Ta dig den tiden.


Foto av Cooper Baumgartner / Unsplash

Jo, Black lives matter

Det verkar trots allt som om många vita faktiskt menade allvar med att reflektera över rasismen i samhället. De senaste veckorna har några hoppfulla tecken pekat på det i alla fall.


small painting (part of a larger project)
Foto: Steve Johnson / Unsplash

Förslag och framsteg istället för fyrverkerier

Prideparader över hela världen har ställts in på grund av restriktioner till följd av corona. Istället firades Global Pride, en livesändning som höll på i ett dygn med mängder av framträdanden.  

  • Däribland Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen som bland annat lyfte fram sina egna erfarenheter av att alltför många hbtq-personer varit tvungna att dölja vem de är.
  • Acceptansen för homosexualitet ökar dock brett i världen. Det visar en ny studie som genomförts i 34 länder.

Som alltid släpps olika förslag kopplat hbtq-frågor i samband med pride.

Några framsteg kunde också rapporterats.

  • Polismyndigheten och Barnombudsmannen blir hbtq-strategiska myndigheter, enligt ett regeringsbeslut. Det innebär att de ska främja hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter, både på kort och lång sikt. Sedan tidigare har åtta andra myndigheter liknande uppdrag.
  • Slutligen slog USAs högstadomstol fast att federal lag skyddar homosexuella, bisexuella och transpersoner på arbetsplatser och uppsägning på grund av sexuell läggning eller könsidentitet är fortsatt olaglig.

I samarbete med STF | Trots att läget är som det är i världen så är sommaren på väg. Blommorna slår ut. Ängarna står öppna och fjällvidderna vida. Sommarminnena finns närmare än du tror. Det vet Svenska Turistföreningen. För de har fixat svemestrar till folket sedan 1885. Och det kommer de att göra i år också.


Semestern har börjat

Kanske är det här din första semester dag? För andra är det fortfarande några veckor kvar.


👋 Tack för att du läst Redaktörens Urval! Bjud in dina kompisar att starta sin egen prenumeration på veckobrevet här! (Bästa argumentet: Det kostar noll och ger dem koll.)