På det stora hela kommer utbytet att vara bättre för både miljön och plånboken. Vi har samlat 5 olika produkter som de allra flesta har i sitt hem, och därefter tips på bra, klimatsmarta alternativ till varje produkt!

1. Bomullstops

De flesta använder tops som tyvärr inte är toppen för miljön, men det finns faktiskt återanvändbara tops! Topsen är gjord av nedbrytbar plast och nylon, och rengörs enkelt med tvål och vatten efter bruk. Du kan använda den mer än 1000 gånger!

⁠2. Bomullspads

Bomullspads är perfekta för både sminkborttagning och annan typ av hudvård, men än en gång använder du den bara en gång för att sedan kasta den. Därför kan det vara bra att byta ut klassiska bomullspads till pads gjorda av tyg. De fungerar likadant och det är enkelt att slänga in dem med resten av din tvätt för att få dem rena igen.

3. Kaffefilter

Ett alternativ till det klassiska pappersfiltret, är kaffefilter gjorda av bomull. De går att använda flera gånger om. Filter som är gjorda av bomull måste kokas i cirka 10 minuter innan första användningen. Därefter behöver du bara koka den var 6–8 vecka för att få bort kaffeoljor. För daglig användning är det toppen om du kastar sumpen, sköljer filtret, kramar ur vattnet och hänger upp den på tork. Om du tar väl hand om det återanvändbara kaffefiltret, kan den användas i ett helt år.

4. Plastfolie

Istället för att packa in mackor, frukt, halva lökar och annan mat i plastfolie kan du använda Bee's wrap! ⁠Det är ett helt naturligt alternativ till plastfolie och kan återanvändas flera gånger. Duken består av ekologisk bomullsmuslin som behandlats med bivax, jojobaolja och kåda. Efter användning sköljer du bara av duken under ljummet vatten och låter den lufttorka. ⁠

5. Plastpåse

En enkel sak du kan göra för att slippa köpa nya plastpåsar varje gång du handlar, är att lägga en återanvändbar påse i jackfickan. Du är alltid redo när andan faller på och du spontant får lust att springa till närmsta ICA för att köpa snacks.

Det är alltid bättre att göra något än inget alls! Ett perfekt första steg är att minska sin förbrukning av engångsprodukter och byta ut dem mot något som går att använda flera gånger om.