Varje vecka hjälper våra redaktörer dig att veta vilka områden och ämnen som är viktigast att ha koll på framåt, för att du ska känna dig allmänbildad.

ANDRA LÄSER DET HÄR





Det är inte motorerna som bullrar utan kylningen av dem.
Elektriska bussar låter ingenting eftersom motorerna är helt tysta - så varför dånar de elektriska loken när de rullar in på perrongen? Det är faktiskt inte motorerna som bullrar utan fläktljud från kylningen av motorn och andra elektriska komponenter i loket, enligt Jonas Olsson, presskommunikatör på SJ.
Olika tåg låter olika mycket. Separata lok som RC6 och första generationens X2000 låter relativt mycket, men i den nya ombyggda X2000 använder man den senaste tekniken och de är mycket tystare.
Tåg är i allmänhet mycket energisnåla jämfört med andra transportslag. Friktionen mot järnvägsrälsen är så liten att det mesta av energiförbrukningen handlar om att övervinna luftmotståndet.
Tåg har dessutom mycket lägre luftmotstånd jämfört med motsvarande kapacitet i bussar eller bilar. En buss är ungefär lika lång som en järnvägsvagn. Men när järnvägsvagnarna är ihopkopplade slipper man det extra luftmotstånd som varje front och akter skapar. Med 250 – 350 passagerare i ett fjärrtåg blir det därmed många flera som delar på luftmotståndet jämfört med buss eller bil. Ju längre tåget är, ju mera energieffektivt är det dessutom. Det forskas dessutom på hur luftmotståndet skulle kunna minskas ännu mer, exempelvis genom virvelfläktar.
Eldrivna tåg har också mycket hög verkningsgrad. Av elen från kontaktledningen blir 80 % nyttig energi för att köra tåget (dvs verkningsgraden i drivsystemet är ca 80%), förklarar Olsson. För en bensin- eller dieselmotor är verkningsgraden betydligt sämre. I bästa fall kan man där utnyttja ca 35 – 40 % av energin i bränslet.
POPULÄRA ämnen
Dina vänner
Varje vecka hjälper våra redaktörer dig att veta vilka områden och ämnen som är viktigast att ha koll på framåt, för att du ska känna dig allmänbildad.
Vad är Vad Vi Vet?
En tjänst som snabbt gör dig mer allmänbildad inom aktuella ämnen. Varje vecka använder över en halv miljon svenskar Vad Vi Vet för att få opartiska, faktagranskade förklaringar av saker som intresserar dem i de kanaler som passar dem. Förutom här på sajten kan du ta del av vårt innehåll i sociala kanaler, i våra nyhetsbrev och i någon av våra poddar. Klicka här för att läsa mer om oss. >
Vad kan jag lära mig på Vad Vi Vet?
Med fler än 1000 förklaringar på ett ställe behöver du aldrig oroa dig för att inte hänga med i samtalen med vänner eller kollegor. Vad Vi Vet är Sveriges största tjänst för allmänbildning och ger dig fakta om alla möjliga ämnen, som hälsa, psykologi, privatekonomi, föräldraskap, inrikespolitik, historia och sexualitet.
Genom anpassa Vad Vi Vet efter de ämnen du är mest intresserad av kan du lära dig mer, ännu snabbare eftersom vi då kan anpassa tjänsten för dig.
Vad ingår i en prenumeration på Vad Vi Vet?
Det beror på vilken prenumeration du väljer. Vi har många olika prenumerationer för att passa alla behov. Oavsett vilken får du tillgång till förklaringar, quiz, spel och tester på Vad Vi Vet. Allt skapat för att du snabbt ska kunna bli mer allmänbildad. Klicka här för att se våra prenumerationer. >