Eftersom vår hälsa blir allt bättre slutar många att jobba långt innan man upplever att det är dags att sakta ner. Så hur ser man till att pengarna räcker livet ut, även om man vill ha en aktiv ålderdom? Vi tog hjälp av pensionsexperten Staffan Hansén för att få klarhet i pensionsdjungeln. Han är chef för SPP Pension & Försäkring och föreslår att man börjar med pensionspyramiden. Förstår du den så greppar du nog ganska snabbt hur du ska tänka.

Vad är pensionspyramiden?

Föreställ dig att vi har en pyramid uppdelad i tre block. Basen, som logiskt nog är det största blocket, utgör den statliga allmänna pensionen. Alla svenskar som jobbar sparar in till den allmänna pensionen. Det betyder också att den är statligt skött. Du behöver inte lyfta ett finger om du inte vill. Från och med året du fyller 63, kan du börja ta ut pengarna och realisera dina drömmar.

Mittenblocket är vår tjänstepension. 9 av 10 svenska arbetsgivare betalar månatligen in tjänstepension åt dig. För att sätta lite färg på vad det kan betyda: tänk dig att du har 30 000 kr i månadslön före skatt. En normal tjänstepension betalar då in dryga 1 500 kronor per månad åt dig. Hur bra? Tjänstepensionen läggs liksom ovanpå din lön. Är du med? Man kan nästan säga att den är “osynlig”. Kom ihåg att alltid fråga din arbetsgivare om de erbjuder tjänstepension! Det är en fantastisk förmån som ger dig ett bra långsiktigt sparande.

Överst i pyramiden har du privat sparande. Till skillnad från den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan du välja hur mycket du sparar själv, och ta ut pengarna när du vill. Staffan har lagt upp det snyggt för oss. Staffans råd är att man som ung ska försöka spara upp en buffert: “sikta gärna på en buffert motsvarande tre månadslöner för oförutsedda händelser”. Sparar du 10 % av lönen efter skatt bör du ha en 3 månaders buffert efter 2,5 år. För över dem på ett separat bankkonto regelbundet.

Fortsätt därefter spara 10 % i månaden i ett långsiktigt sparande, gärna i aktiefonder som ofta växer bättre på lång sikt. Viktigt är att se efter så att fonderna har låga avgifter och inte äter av ditt sparande. Ditt långsiktiga sparande kan du kanske använda som kontantinsats vid köp av bostad, och i förlängningen blir sparandet en naturlig del av din pension.

Får kvinnor och män en lika stor pensionsutbetalning?

Men hur är jämställd är pensionen då? Under samtalet med Staffan Hansén framgick det tydligt att pensionen inte alls är lika för män och kvinnor! Det skiljer sig dessutom en hel del mellan den allmänna pensionen och tjänstepensionen, samt fördelningen mellan kvinnor och män.

Statistik från regeringens höstbudget 2019, visar att kvinnors allmänna pension under 2017 var 73 % av männens. Samtidigt var kvinnors tjänstepension bara hälften av männens. Sammantaget hade kvinnor i snitt 65 % av männens pensioner.

Summa summarum: kvinnan har i genomsnitt lägre lön än mannen och har generellt sett ofta varit hemma med barnen mer än pappan. Konsekvensen blir därmed att kvinnan tjänar in mindre till sin pension. För att spä på det ytterligare, vid skilsmässor där äktenskapsförord mellan makarna saknas delas alla tillgångar (samt skulder) lika, förutom pensionen. Jämställdhetsglappet existerar alltså i högsta grad och det är bra mycket större än vad man tror.

Går jämställdhetsglappet att lösa?

Staffans råd till dig som mamma är att dela lika på föräldraledighet och vabbande så att både du och din partner tjänar in jämställda pensioner. Något du som kvinna kan göra är att i löneförhandlingen se till att du får samma lön för samma jobb som männen på arbetsplatsen. Din pension är en spegling av de val du har gjort genom livet. Vet medveten om ditt eget värde, och var inte rädd för att stå upp för dig själv!