Historia

Kopplingen mellan ägg och påskfirande

Ägget är en symbol för fruktbarhet, liv och återfödelse och har därför en viktig roll på påskbordet. Men det finns även en praktisk förklaring.

Kopplingen mellan ägg och påskfirande

Inom alla de religioner som firar påsk har ägget en framträdande roll på påskbordet. Såväl katoliker, protestanter, ortodoxa kristna och judar frossar i ägg så här års. Även om ägget skulle kunna kopplas till Jesus återfödelse, så är det inte orsaken till att ägget är så förknippat med just påsken.

I Sverige har vi ätit ägg till påsk sedan tiden då Sverige var katolskt. Då fastade man 40 dagar före påsk och avstod under denna tid också från både kött och ägg. När fastan var över och påsken skulle firas var det god tillgång på näringsrika ägg.

Denna tillgång berodde i sin tur på att hönsen börjat producera ägg igen, efter vinteruppehållet. Hur mycket en höna värper beror på en kombination av fodertillgång, genetik och mängden dagsljus. Förr var tillgången på foder mindre under vintern, samtidigt som dagsljuset var sparsmakat och äggproduktionen avstannade därför ofta under några månader. (Idag har man avlat fram höns som lägger ägg året runt.). När produktionen kom igång på vårkanten var det fasta och eftersom ägg var förbjuden kost skapades ett äggöverskott lagom till påsk.

Artikeln är låst. En del av vårt innehåll är reserverat för prenumeranter.

FÄRDIGT! Din prenumeration har startat!
BRA! Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa en betald prenumeration och få tillgång till allt!
VÄLKOMMEN TILLBAKA! Du är nu inloggad på vadvivet.se.
UTMÄRKT! Nu har din betalda prenumeration startat!
TACK! Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.