Algblomning förekommer i alla sorters vatten - till havs, kring kusten, i sjöar och vattendrag såväl i Sverige som utomlands. Vanligtvis blommar alger nära vattenytan eftersom solljuset är starkast där. Egentligen är det bara när planktonalgerna växer kraftigt på kort tid som vi kallar det för algblomning.

När det är algblomning i vattnet är det direkt ohälsosamt att bada. Det som gör vattnet grumligt är cyanobakterier. De kan ge hud-, ögon- och luftvägsirritation eller huvudvärk. Vattnet kan ha olika färg, från grönt och blågrönt till gulaktigt, rött och rödbrunt. Det kan vara grumligt av fina trådar som gör att det hela liknar rabarbersoppa eller innehålla massor med små ljusa gryn som liknar riskkorn eller små barr. Så undvikt att bada när vattnet inte är klart (vilket definieras som att du inte kan se dina fötter när du har vatten till knäna).

I slutet av algernas livstid sjunker de till botten där det krävs syre för att bryta ner dem. När mängden alger är stor går det åt så mycket syre att det blir syrefritt på botten.

När syrehalten är så låg att inget kan leva där uppstår vad vi kallar för bottendöd. Fiskar kan simma därifrån men de varelser och växter som levt där dör. De enda som överlever är bakterier. De zoner som är mest drabbade är främst Östersjöns djupaste delar.


Om hur du undviker att göra läget i Östersjön ännu värre
Algblomningar, bottendöd, utfiske är ord som vi ofta använder när vi talar om Östersjön. Men innanhavet har varken inte förgiftat sig själv eller övergött sig själv. Det är ditt och mitt fel.