Även om mycket gällande coronaviruset fortfarande är oklart, vet vi faktiskt en hel del. Vår egen Per Grankvist har ansvarat för alla våra förklaringar av viruset och hur det drabbar oss sedan vi började rapportera om det i slutet av januari.

I den här videon förklarar han allt du behöver veta om coronaviruset med hjälp av saker han funnit i sitt kök. Han går igenom principerna bakom vad vi vet idag om hur viruset SARS-CoV-2 funkar, sprids och smittar, vilka grupper som dör av covid-19 och hur vi skyddar oss. På en kvart får du hjälp att förstå varför tvål är så effektivt, hur viruset sprids i kroppen, om styrkan i vårt immunförsvar och varför dem svenska strategin i förhållande till epidemin kan liknas vid hur man vänjer smaklökarna vid hoisinsås.

Vi reserverar oss mot att livesändningen kan innehålla beskrivningar som inte är fullständigt medicinskt korrekta, i syfte att förenkla förklaringarna och tydliggöra orsakssamband, samt att ny information kan ha tillkommit. Videon är inspelad 5:e april 2020.