Att spara först och handla sen är alltid det billigaste alternativet, men inte alltid det mest realistiska. Ska du köpa en bostad kan målet kännas väldigt långt bort om du ska spara ihop till hela kapitalet. Även köp av bil eller en omfattande renovering kan kräva en större summa pengar som du inte hunnit spara ihop till ännu.

Det finns helt enkelt situationer där du behöver ett extra tillskott av pengar och där ett lån kan vara ett bra alternativ för dig. Sharon Lavie är sparekonom på Lendo och vi bad henne lista knepen som är bra att känna till.

Olika typer av lån

Det finns olika typer av lån, vilka också påverkar din ränta.

  • Lån med säkerhet. Bolån är en typ av lån med säkerhet och en annan kan tex vara ett billån. Lån med säkerhet har ofta en lägre ränta än lån utan säkerhet eftersom risken för långivaren är lägre. Betalar du inte har långivaren rätt att sälja din säkerhet och få sina pengar tillbaka.
  • Lån utan säkerhet. Detta lån kallas ofta privatlån eller blancolån och där kan räntesatsen variera mellan några procent upp mot trettio procent.
  • Högkostnadskredit. Allt med en räntesats som överskrider referensräntan plus 30 procentenheter kallas för högkostnadskredit. Högkostnadskredit är ett begrepp som tillkom 1 september 2018 och i syfte att reglera snabblånemarknaden. Här finns speciella regler som exempelvis räntetak, som förbjuder en ränta som överstiger referensräntan plus 40 procent samt ett kostnadstak som förhindrar långivaren att ta ut avgifter som är högre än det lånade beloppet.