Många av oss har det redan lite tajt ekonomiskt nu eller är oroliga för att vi kommer få det sämre framöver. Eftersom amorteringar på bolån till lägenheten eller villan är en av de största fasta utgifterna som ett hushåll har, är det klokt att ta chansen och ansöka om amorteringsfrihet.

När du amorterar på ditt bolån minskar lånet med samma summa, dessutom minskar dina räntekostnader eftersom de delvis baseras på hur stort lån du har. De senaste åren har det funnits regler om att man måste amortera på sitt bolån. Nu har Finansinspektionen gett bankerna möjlighet bevilja sina kunder amorteringsfrihet till och med augusti 2021.

Anledningen är att man vill att hushållen ska få chansen att sänka sina fasta månadskostnader och samtidigt skapa en buffert som gör att det har lättare att hantera coronakrisens effekter. Amorteringsfriheten innebär att du gör uppehåll till och med augusti 2021 och sedan börjar amortera igen. Du behöver alltså inte betala in en klumpsumma när perioden tar slut. Däremot måste du betala räntan på lånet, precis som vanligt, under hela perioden.

Om du förlorat jobbet eller är rädd för att göra det ska du definitivt ansöka om amorteringsfrihet bums. Ansökan tar max fem minuter, sker digitalt på din banks hemsida och du kan räkna med besked inom två, tre veckor.

Men även om du inte känner dig hotad just nu ska du ansöka om det för att bygga upp bufferten du behöver. Riktmärket  är en till tre månadslöner för de flesta, lite beroende på hur man bor och vilket försörjningsansvar man har. Har du redan en betryggande buffert kan det vara aktuellt att utöka annat sparande, t.ex. i fonder.

Vad du inte ska göra är att använda de pengarna  för konsumtion eller att renovera. Det är bara dumt. Regeländringen har gjorts för att hjälpa fler att skapa ekonomisk motståndskraft och öka sina marginaler, inget annat.