Natur

Därför fryser inte änderna om fötterna

På vintern ser man ofta fåglar stå på isen eller simma i iskallt vatten. Men hur undviker de att förfrysa ben och fötter egentligen?

Att gräsänder, svanar och andra fåglar inte förfryser ben och fötter på vintern beror på att de har inbyggda värmeväxlare. Det innebär att värmen i blodet återvinns in i kroppen för att fågeln inte ska förlora så mycket energi på vintern. Änder har alltså kalla fötter, och det är meningen – då kan de stå på is och snö utan att frysa eftersom temperaturskillnaden är låg. Fottemperaturen kan understiga 5 °C, medan temperaturen i bålen är den normala cirka 40-42 °C.

Värmeväxlarna finns i de översta delen av benet och där löper artärer med varmt syrerikt blod parallellt med vener med kallt syrefattigt blod. Artärerna löper från bålen ut till benet, venerna från benet in till bålen. En del värme överförs från det varma artärblodet till det kalla venblodet. Denna värme transporteras inte ut i benet, utan blir kvar i bålen.

Det kan förstås vara svårt för muskler att fungera i kyla. Men det finns nästan inga muskler i de obefjädrade nedre delarna av fågelbenet och det är förstås därför vi oftast inte äter den delen. Nästan alla de muskler som påverkar benet finns i bålen eller i benets övre fjäderklädda del, där temperaturen är högre. Benet och fötterna kontrolleras via senor som löper längs benet. Den obefjädrade delen av benet består alltså mest av hud, ben, brosk och bindväv vilket tål kyla relativt bra.

Därför fryser inte änderna om fötterna
Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix via TT.