Enligt en undersökning som Sifo gjort åt Pensionsmyndigheten känner var femte man och drygt var fjärde kvinna oro inför sin egen pension eller livet som pensionär. Den vanligaste grunden till oron handlade om den egna ekonomin. Att ekonomin inte ska gå ihop, att man inte ska klara sig på pensionen eller att man skulle få mindre pengar att leva för.

Jag kan till viss del förstå denna oro. Rubrikerna i media är många och historierna om framförallt kvinnor som lever som fattigpensionärer skrämmer. (Här kan du läsa mer om hur mycket du kan förvänta sig i pension.) Så känner du själv oro inför pensionen, även om det är många år kvar, så kanske det åtminstone känns skönt att veta att du inte är ensam. Idag tänkte jag berätta hur du kan stävja den där oron och hur du kan se till att du får en bättre tillvaro som pensionär.

Inledningsvis vill jag slå fast en sak. Arbetar du bara tillräckligt länge och har tjänstepension så kommer du att få ungefär 60-70 procent av din slutlön i pension. Det kan ändå kännas betryggande att veta att vi i grunden har ett bra pensionssystem som kommer att se till att livet inte blir alltför torftigt.

Men har du storslagna planer för din pensionärstillvaro, drömmer om att resa jorden runt eller vill gå några år tidigare i pension än vad prognosen antyder, tja, då kanske du vill ha mer än så.