🎧
Lyssna på avsnittet: SpotifyApple AcastAmazonGoogle m.fl.

Det är få saker som känns så läskiga för en småföretagare som att anställa någon. Rädslan för att personen ska visa sig helt fel är stor. Det är ju så mycket som måste stämma vid en rekrytering. Kompetens är viktigt, men man vill ju även ha kul ihop när man jobbar också. Man ska kunna funka som grupp, jobba mot samma mål och hjälpas åt för att nå hela vägen fram. Ändå kan det som känns så rätt vid intervjun senare visa sig bli så fel.

Men en förklaring kan vara att man inte är tillräckligt strukturerad. Det konstaterar Hanna Nordin, personalansvarig på Ica Kvantum Värtan i Stockholm i avsnitt 15 av Vad Vi Vets företagarpodd Nästa steg. ”Vi börjar med kravprofilen och tittar på vad som faktiskt krävs för den här tjänsten. Vad det är för bakgrund och egenskaper som behövs?” När kravprofilen är klar lägger hon ut annonsen i olika kanaler. Första kontakten blir alltid en telefonavstämning. ”Så att man får med det viktigaste som krävs för att gå vidare till intervju” säger Nordin.

Vad avgör då om man passar på Ica Kvantum eller inte? Kundbemötande är en viktig faktor. ”Känslan att du förstår hur det är att möta en kund och att du gillar den typen av möten. Och att man kan hantera, såklart, en kund som är missnöjd. Man förstår att mötet är avgörande för om kunden kan komma tillbaka till oss eller inte” summerar Nordin.

Det är även detta Hanna Nordin letar efter när hon läser ansökningsbreven. Skriver personen något om att man gillar service och kunder, om att jobba med andra? Hon söker också efter egenskaper som nog de flesta arbetsgivare vill åt: en positiv inställning och att ha ett lösningsorienterat förhållningssätt.

När det väl är dags för intervjuer förbereder Nordin sig med ett formulär med frågor. För att hon ska kunna göra en rättvis bedömning av de som intervjuas får alla samma frågor. Under intervjun antecknar hon för hand och noterar även andra saker.

Det är lätt att välja den som kändes mest rätt när intervjuerna är avklarade. Men Nordin höjer ett varningens finger för det. ”Magkänslan är att den här personen känns bra – men då behöver vi backa tillbaka till vad vi faktiskt behöver. Vilka egenskaper behövs? Vilka erfarenheter?" Nordin är ingen stor fan av att känna efter med magen, utan föredrar den trygghet och kvalitet som man får när man är mer strukturerad.

På Ica Kvantum är en sex månader lång provanställning regel, utan undantag. Ifrågasätter någon provanställningen är det också en varningsklocka. Nordin förklarar att en lång provanställning ger personen ifråga tillräcklig tid att komma in i jobbet, bli bekväm och båda parter får gott om tid att känna av om det kommer att funka.

Delal Apak är vd för Novare Peritos. Foto: Anna Hållams för Vad Vi Vet.

Våga välja någon som inte liknar dig

En stark magkänsla att någon känns helt rätt kan också vara en bra varningsklocka, menar Delal Apak. Hon är vd på rekryteringsföretaget Novare Peritos, som specialiserat sig på att hjälpa människor som i regel har det tufft att komma in på arbetsmarknaden. En stark magkänsla kan vara resultatet av dina egna fördomar och det är något man bör tänka på när man läser CVn eller intervjuar människor ”Varför reagerar jag till exempel på skolan som den här personen har studerat på – är det för att utbildningen verkar tveksam eller är det för att jag faktiskt inte känner igen skolan?”, manar Apak. Ta ett steg till och undersök varför du reagerar som du gör, alltså.

Delal Apak säger att man måste utgå från kompetensbehov, snarare än personlighet. Att leta efter någon som inte liknar alla andra på företaget är klokt och Apak föreslår att man frågar sig själv ”Kan jag i längden vinna på att ta in en person som kanske har en annan typ av erfarenhet för att komplettera teamet?”.

Att anställa någon med funktionsvariationer kan bli en utmaning för företag, det ska man inte blunda för. Men det finns uppsidor också, menar Delal. Hon berättar hur tidigare kunder vittnat om hur de har varit tvungna att reflektera lite extra över hur de pratar med varandra, hur man förklarar saker, håller presentationer, ger feedback på ett begripligt sätt och inte minst hur man skämtar med varandra. Och det har visat sig vara gynnsamt för hela organisationen på sikt.


Knepen för att inte anställa någon som är knäpp

[Faktarutan görs i samarbete med Almi, som också sponsrar avsnittet. För information om vad Almi kan göra för dig - läs mer på almi.se/tasteget]

Linda Elfving är rådgivare på Almi i Göteborg och har själv jobbat med rekrytering i stora företag. Här delar hon med sig av sina råd för hur man lyckas.

  • Lyssna på din magkänsla. Om något känns tveksamt under intervjun så tänk att det aldrig kommer att bli bättre än så här. Alla vill ju framställa sig själv på bästa sätt under intervjun – så är det då tillräckligt bra? Inse att det gäller även dig själv och den bild du ger av företaget. Samma sak under en provanställning. Då om någonsin kommer man att anstränga sig för att få en tillsvidareanställning, så om något känns tveksamt i maggropen finns all anledning att uppmärksamma det.
  • Anställ inte ”dig själv”. Det är lätt hänt att man väljer någon som liknar en själv. Men det är viktigt att man kompletterar varandra. Ni behöver dela den värdegrund som företaget står på, men olika synsätt kan bidra till att en organisation blir framgångsrik.

Lyssna och lär dig mer om hur lyckas med rekryteringen

I avsnittet fördjupar vi oss ännu mer i ämnet, och du får bland annat höra:

  • Hanna Nyberg, Ica Kvantum Värtan, berätta om varför det är så viktigt att ha en strukturerad onboardingprocess för att få ut det bästa av alla anställda
  • Delal Apak, Novare Peritos, förklara varför en allround-person inte alltid är bästa valet.

🎧 Du hittar avsnitt 15 av podden "Nästa steg" i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.