Om du är en person som inte tycker det är viktigt att byta skrivbordsbakgrund och använder en dator från Apple är sannolikheten stor att du blickat ut mot en öde öspets varje gång du startat datorn. Då har du säkert också noterat hur bilden förändras över dygnet för att ge dig en känsla av att bilden är tagen just vid den tiden på dagen som du ser den.

I alla fall om du kör MacOS Catalina, för det är bara i den versionen av Apples operativsystem som bilden är inställt som standardbakgrund och där man kan uppleva den som en dynamisk skrivbordsbild.

Systemet är döpt efter ön Santa Catalina, en knapp timmes resa med höghastighetsfärja utanför Los Angeles och det är förstås den ön som porträtteras på bilden.

De olika versionerna av Apples operativsystem är namngivna med en viss logik. När OS X lanserades 2001 föddes ett helt ny generation operativsystem som bröt med traditionen av hur operativsystem sett ut tidigare (klassisk Mac OS). De nya systemet var framförallt mycket snabbare än tidigare versioner och fick därför namnet Cheetah (sv. gepard). Därefter döpte Apple de nya versionerna av detta operativsystem efter stora kattdjur (puma, jaguar, panther, tiger, leopard, snow leopard, lion, and mountain lion) fram till version OS X 10.8.

Från 10.9, som släpptes 2013, är de nya versionerna döpta efter platser i Kalifornien, på Apples hemmaplan (Mavericks, Yosemite, El Capitan, Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina). Den senaste versionen av operativsystemet, kallat macOS Big Sur är alltså uppkallat efter den berömda kuststräckan mellan San Francisco och Los Angeles. (2016 ändrade Apple namnet för operativsystemet från "OS X" till "macOS" för att följa samma nomenklatur som Apple använder för sina andra operativsystem; iOS, watchOS och tvOS.)

Santa Catalinas nordvästspets. Bild: Google Earth

En svåråtkomlig vinkel

Motivet på bakgrundsbilden i MacOS Catalina är öns nordvästspets. Originalet är tydligen taget med helikopter, och det förstår man när man inser hur svårt det är att ta sig dit. Det finns nämligen tre YouTubers som bestämt sig för att försöka göra det.

Video och foto (ovan): Andrew Lewitt.