I kristider är det många som tappar greppet och faller. En central tanke i alla välfärdsstater är att det just vid dessa tillfällen ska finnas ett skyddsnät som fångar upp dem. Men när många faller samtidigt - är det starkt nog? Många av de som arbetar med att upprätthålla skyddsnätet i välfärden är organiserade genom fackförbundet Vision. Deras förbundsordförande Veronica Magnusson har därmed en unik överblick över de delar av skyddsnätet som är starka och de som är svaga, och var det märks så här mitt i en kris.

Vi fick tag på henne i helgen för en intervju till vår aktualitetspodd "Perspektiv - med Per Grankvist". Det blev ett samtal mellan Magnusson och vår chefredaktör om hur nätet funkar och hur det en gång var tänkt att funka, om det paradoxala i att kallas hjälte när man bara gör sitt jobb och att ändå betraktas mindre viktig när det inte är kris.

Och så talade de om hur en lapp i trappuppgången om att hjälpa en granne också på samma gång är ett sätt att avlasta det offentliga och att påminna oss själva om att samhället inte bara består den offentliga sektorn, utan att vi alla är en del av denna gemenskap. Och kanske är det krisens viktigaste lärdom?

Lyssna på avsnittet

Det finns på Spotify eller via Apple Podcaster, Acast Google Podcast och i alla andra appar där du kan hitta poddar. Passa på att följa / prenumerera för att inte missa kommande avsnitt.