Nästa gång du ger dig in i en diskussion ­– oberoende om det är på jobbet, på en middagsbjudning eller i sociala medier – är det bra att komma ihåg några grundläggande principer om debatt och argumentation. I den här förklaringen gör vi ett försök att förklara några vanliga argumentationsfel och identifiera typiska härskartekniker.

Eftersom avsikten med de flesta debatter är att övertyga eventuella åskådare och besegra motparten gäller det att ha bra koll på fakta och kunna lägga fram sina argument på bästa möjliga sätt.

Det är särskilt viktigt att undvika logiska argumentationsfel, det vill säga argument som bygger på en förvrängning av logikens lagar. Vi vet att en del länder har en kung och en del länder har en president. Ett logiskt argumentationsfel vore att härleda att en del länder har kung och president. Siffror och statistik blir också lätt fel och dessa kallas för statistiska argumentationsfel.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!