Alla människor är lika mycket värda! - en självklarhet för många av oss, men tydligen inte för alla. Varför är det så? Lever vi i ett samhälle där rådande normer och värderingar gör att vissa människor inte får en chans från början, oavsett hur stort driv dom har? Speglas vårt samhälle i de arbetsgrupper vi väljer att jobba i?

“Jag vill verkligen att världen ska bli en jämlik plats och jag känner att jag måste göra det jag kan för att bidra till det”, förklarar Seher Yilmaz i senaste avsnittet av Maskineriet, vår podd om hur man får det bättre på jobbet. Hon har jobbat med likabehandling, mänskliga rättigheter och diskriminering i många år innan hon började på SVT. Där är hennes uppgift kort och gott är att “se till att SVT speglar hela Sverige i dess utbud” - allt ifrån hur SVT rekryterar, syn på kompetensbehov och vilka nätverk SVT verkar inom.

Vikten av mänskliga rättigheter och rätten att få vara hela sig själv, har följt Yilmaz genom hela hennes uppväxt. Hennes föräldrar kom till Sverige från Turkiet som politiska flyktingar. Yilmaz berättar att hon kan inte låta bli att jobba med frågor om likabehandling och jämlikhet för att hon har fått höra det sedan hon var barn.

Att arbeta med vikten av inkludering, likabehandling och hur man ser till att fler människor får plats i en arbetsgrupp är, som Seher Yilmaz summerar saken “meningsfullt och skitsvårt”. Hon fortsätter; “Vi ska inte diskriminera människor. Vi ska se till varje persons förmågor när vi ska göra rekryteringen och göra det kompetensbaserat.”

Men om man låter fördomar och samhällsnormer styra ens beslut på arbetsplatsen, kan man förlora otroligt värdefull kunskap som man inte ser för att man väljer att se något annat. “Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av uppgift vi ska lösa, vi behöver en mix av personer, erfarenheter och kunskaper”, menar hon.

Balans är dock, som med allt annat, A och O. Det är viktigt att förstå att man inte kan nå millimeterrättvisa i varje beslut på jobbet, men i stället se vilka mönster man skapar. Var noga med att reflektera över nya beslut och åtgärder som tas: “vad gjorde vi här som tillsammans kan skapa ett mönster av exkludering, som gör att vi kan missa perspektiv?" Yilmaz är noga med att påpeka att hon också, “faller tillbaka in i olika föreställningar, i mina fördomar eller i mina vanor för att det är så mycket mer bekvämt.” Hon fortsätter, “då får man hjälpa varandra i en arbetsgrupp att hålla koll på, och påminna varandra. Var det något vi missade, eller något som var konstigt i det vi precis sa, eller tog beslut om?”

Yilmaz Seher SVT-m.jpg
Man måste förstå att millimeterrättvisa inte är möjligt att åstadkomma i alla beslut, säger Seher Yilmaz. Foto: SVT

Det svåraste Yilmaz har fått hantera som arbetstagare gällande just lika rättigheter och jämlikhet på arbetsplatsen, berättar hon, “är när en chef eller ledning - de som ska driva de långa tankarna i organisationen - säger: ‘De här tror vi verkligen på. Vi är alla feminister. Vi tror allihop på mänskliga rättigheter.’ Man säger de här orden men sen följs de sällan av handling i tillräckligt stor utsträckning”.

Mycket snack och lite verkstad helt enkelt. “Sedan kommer alla motargumenten till varför man återigen valde på ett visst sätt, eller varför det inte gick.” förklarar Yilmaz. “Det tycker jag är sjukt svårt, för då blir det min roll att säga ‘ni säger en sak, och ni gör en helt annan’. Det sätter en i en rätt jobbig situation för man blir blir en jobbig jävel på jobbet och det vill man inte vara.”

Det du dagligen exponeras för blir till slut din sanning. Likväl, om du känner att du blir bemött på ett mindre sätt än någon annan så kommer du till slut agera utefter det. Därför delar vi alla på ansvaret att göra vår del för att göra samhället bättre, avslutar Yilmaz. “Jag har vuxit upp med att man måste förändra det man tror på och skapa det samhälle som man är övertygad om att behövs.”

Ladda ner och lyssna

I avsnittet berättar Seher Yilmaz mer om vad man kan göra för att se till att inte omedvetet stänger ute människor med annan bakgrund eller andra åsikter och vad du som sett det ske kan göra. Du hittar podden på Spotify, Apple Podcaster, Acast och i alla andra appar där poddar finns - sök efter "Maskineriet". Ladda ner avsnittet nu och lyssna senare!