Målet med #blackouttuesday var att få människor att reflektera över hur svarta behandlas och över den systematiska rasism som påverkar vardagen i såväl USA som i Sverige. Och många tycks onekligen insett att de har en del kunskapsluckor att fylla.

Wall Street Journal rapporterar om ett ökat intresse I USA för böcker som handlar om rasrelationer. I morse var nio av tio böcker på Barns & Nobles bästsäljarlista böcker som utforskar teman som är orsaken till de demonstrationer som följt på George Floyds död till följd av polisbrutalitet. Även Amazon.coms toppsäljarlista hade många böcker kopplade till detta tema.

Den svenska allmänhetens intresse är inte fullt så stort för dessa frågor, och någon liknande trend syns därför ännu inte på bästsäljarlistorna här.

Däremot har har en handfull böcker tagit sig in på listan över bästsäljare i kategorin samhälle och politik hos Adlibris och Bokus. Däribland Fanna Ndow Norrbys “Svart kvinna”, “Varför jag inte längre pratar med vita om ras” av Reni Eddo-Lodge och Amat Levins “Slumpens barn”. En annan bok som klättrat på de svenska listorna är “White fragility” av Robin Diangelo, som toppar flera listor hos amerikanska bokhandlare.

Böckerna som klättrar på topplistorna

Här är böckerna som svenska folket beställer mer av nu än tidigare.

  • Svart kvinna - Fanna Ndow Norrby Adlibris eller Bokus.
  • Varför jag inte längre pratar med vita om ras - Reni Eddo-Lodge Adlibris eller Bokus. (På engelska: Adlibris eller Bokus)
  • Slumpens barn : den osannolika berättelsen om när Sverige mötte Gambia - Amat Levin - Adlibris eller Bokus
  • Me and White Supremacy - Layla Saad Adlibris eller Bokus
  • So You Want to Talk About Race - Ijeoma Oluo Adlibris eller Bokus
  • Autobiography of Malcolm X - Malcolm X Adlibris eller Bokus
  • White Fragility - Robin Diangelo - Adlibris eller Bokus

Vad göra om de är slutsålda?

Flera av de svenska titlarna på listan är redan slutsålda, vilket förklarar varför de utländska förlagorna klättrar på listorna. Men även flera av dessa är markerade som “tillfälligt slut”.

Som tur är finns flera av de populäraste böckerna som ljudböcker. Det verkar dock undgått många. I alla fall att döma av Storytels topplista i faktakategorin där det i skrivande stund inte finns några böcker med koppling till den aktuella frågan. Andra sätt att få tag på böckerna är att läsa böckerna som eböcker, låna dem på biblioteket eller att söka efter dem på antikvariat som bokbörsen.se