De fysiska effekterna av bastu känner du förstås till. I takt med att kroppen värms upp öppnas porerna i huden och du svettas. Bastuvärmen bidrar till att öka blodcirkulationen och mångdubblar mängden blod i de ytliga blodkärlen. Bastubad är därmed bra motion för hjärtat.

Hur man badar bastu är en annan sak. Ett vanligt sätt att närma sig bastubadandet är att dela upp det, precis som i hockey – tre perioder med två pauser emellan. En bra längd är 10–12 minuter i taget, men känner man att det är för kort eller långt är det ju bara att ändra.

Bastubadet följs ofta av snabb nedkylning i vatten, genom ett dopp, en iskall dusch eller genom att rulla sig i snön. Snabb nedkylning sägs försegla värmen i kroppen och man kan därefter vistas i kyla längre.

Efter bastun lönar det sig också att svalka av sig en stund med handduken på, för att undvika en eftersvettning som följer om du klär på dig för snabbt.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!