🎧
Lyssna på avsnittet: SpotifyApple AcastAmazonGoogle m.fl.

På frågan om han har god balans i livet svarar Andreas Åhrman nekande och poängterar att han inte heller strävar efter det. “Jag tycker om att maxa saker”, säger han.

Åhrman driver modemärket Amendi tillsammans med hustrun Julia med målet att vara en hållbar förebild i branschen. De har olika olika ansvarsområden och kompetenser och Århman konstaterar att det inte finns några distinkta gränser mellan de som privatpersoner och företaget Amendi. Eftersom de ser företaget som en förlängning av deras värderingar och intressen har de också medvetet inte velat skilja det åt för mycket.

Nackdelarna med att driva företag som par är främst praktiska, enligt Åhrman. När ett av barnen är sjuk och någon av dem måste stanna hemma så mister företaget en viktig del av arbetsstyrkan. Dessutom uppstår en diskussion kring vem som har de viktigaste arbetsuppgifterna den dagen.

Det är lusten och glädjen som är drivkraften för Andreas Åhrman. Ett sätt för honom att värna den är att inte sätta upp för många gränser och fastna i strukturer som hindrar honom och hans fru från att vara spontana, som att åka och meta med ungarna när det är fint väder eller tacka ja till en spontanmiddag. Det gör samtidigt att de tackar nej till middagsbjudningar med vänner om två veckor eftersom de inte vill binda sig. “Livet liksom händer ganska mycket, för oss, och vi gillar att ha det så” konstaterar Åhrman.

Kombinera välmående med prestation

Ett fel många gör när de strävar efter att få balans i livet är att de tror att det finns ett färdigt recept istället för att förstå att balans är personligt. “Det behöver på intet sätt se likadant ut för dig som för mig, som för någon annan”. Det säger Klara Ljungqvist som driver People Heart Business. Hon är utbildad psykolog och coachar företagsledare och har insett att hon lärt sig mycket om balans från sin tid som innebandyspelare på elitnivå. Inom idrott ses återhämtning som en förutsättning för prestation. “Om hundrameterslöparen hela tiden skulle springa fort den kan eller alltid vara i träning så skulle ju kroppen inte vara fräsch när den står där vid starten.”

Ljungkvist har tagit reda på vad forskningen säger om hur mycket återhämtning människor behöver och hur den återhämtningen bör ser ut. “Du kan ha en mycket bättre återhämtning om du tänker på att få den kontinuerligt. Många går och väntar till slutet av arbetsdagen, till helgen, till semestern”. För hennes del blev det en ögonöppnare när hon läste att man ska tänka på återhämtning som mat, något man får runt fem gånger om dagen. Sedan dess har hon arbetat med den inställningen och gick i år för första gången med känslan av att vara återhämtad redan innan den började. “Det var en helt annan upplevelse” säger Ljungqvist och ler brett.


Viktigt att boka egentid i kalendern

Faktarutan görs i samarbete med Almi, som också sponsrar avsnittet. För information om vad Almi kan göra för dig - läs mer på almi.se/tasteget

Rut Semere är affärsrådgivare vid Almi och har erfarenhet av att driva eget. Hon tycker att frågan om balans i livet är en intressant fråga och en utmaning för företagare. Hon talar om att det kan det vara viktigt att fråga sig hur man definierar balans. Det finns också olika skeden i företagandet att ta hänsyn till. “Vad är en rimlig balans i början, när man startar upp, eller i en expansionsfas?” frågar hon retoriskt. Behoven varierar med företagets utveckling.

Semere konstaterar att intentionen att skapa balans kan vara ett viktigt mål i sig. Små saker kan betyda mycket, som att äta och dricka regelbundet och att boka in tid för sig själv i kalendern. “Små saker som man kanske inte tänker på så mycket när man är överväldigad, men som faktiskt kan hjälpa till med välmående på balansen.”


Lyssna och lär dig mer om att hitta balansen

Balans i livet beskrivs ofta som en uppdelning mellan jobb och fritid men det är lättare för en anställd än för någon som driver sitt företag. För entreprenörer kanske det är viktigare att se till att det är en bra mix mellan arbete och återhämtning?

I avsnitt 24 av “Nästa steg” får du höra från två företagare som har kloka råd att ge för att slippa ha dåligt samvete över att de jobbar mycket. Du hittar avsnittet i din poddapp: Spotify, Apple, Google, Acast, Amazon/Audible m.fl.