Den officiella dödssiffran efter den stora explosionen den 4:e augusti är nu över 220 personer, men många är fortfarande saknade och den väntas därför stiga. Över 5000 personer är bekräftade skadade, och över 200 000 personer har fått så stora skador på sina hem att det blivit hemlösa.

Explosionen ägde i hamnen rum strax efter klockan 18, lokal tid. En brand i ett lager antände ett stort förråd av ammoniumnitrat i ett intilliggande lager. Den högexplosiva men normalt relativt svårantända kemikalien (den aktiveras av hög värme och tryck) används i framställning av gödningsmedel men har även använts vid terrordåd. De 2750 ton som lagrades i Beiruts hamn beslagtogs från en rysk lastbåt 2014 och har sedan dess förvarats i hamnen. Explosionen motsvarade en sprängning med 1 155 ton dynamit, och gav lokala skalv motsvarande en jordbävning på 3,3 på Richterskalan.

De största materiella skadorna efter tisdagen explosion inträffade i kvarteren närmast hamnen. Det är ifrån dessa kvarter många av de videos som cirkulerat i sociala media är inspelade. Glassplitter och bråte kan ses på gatorna i hela centrala Beirut, så långt bort som tre kilometer från platsen. I en annan video kan man se hur kraftig tryckvågen är när den krossar fönstren och aktiverar airbags i en bil långt ifrån explosionen.

View this post on Instagram

BEIRUT • De största materiella skadorna efter tisdagen explosion har inträffat i kvarteren närmast hamnen. Det är ifrån dessa kvarter många av de videos som nu cirkulerar i sociala media är inspelade. Glassplitter och bråte kan ses på gatorna i hela centrala Beirut, så långt bort som tre kilometer från platsen. I en annan video kan man se hur kraftig tryckvågen är när den krossar fönstren och aktiverar airbags i en bil långt ifrån explosionen. Den officiella dödssiffran efter den stora explosionen på tisdagskvällen är 135 personer, men många är fortfarande saknade och den väntas därför stiga. Över 5000 personer är bekräftade skadade, och över 350 000 personer har fått så stora skador på sina hem att det är osäkert om de kan bo där. Explosionen ägde i hamnen rum strax efter klockan 18, lokal tid. En brand i ett lager antände ett stort förråd av ammoniumnitrat i ett intilliggande lager. Den högexplosiva men normalt relativt svårantända kemikalien (den aktiveras av hög värme) används i framställning av gödningsmedel men har även använts vid terrordåd. De 2750 ton som lagrades i Beiruts hamn beslagtogs från en rysk lastbåt 2014 och har sedan dess förvarats i hamnen. Explosionen motsvarade en jordbävning på 3.3 på Richterskalan. Det finns i dagsläget inget som tyder på att det var något annat än en olycka, och libanesiska myndigheter har varnat för att spekulera om något annat innan man har mer fakta. [Inlägget uppdaterades senast 23.45]

A post shared by Vad Vi Vet. (@vadvivet) on

Det finns inget som tyder på att explosionen var något annat än en olycka. De 16 personer som arresterats misstänkt för olika grad av försumlighet. Den libanesiska regeringen har avgått till följd av händelsen.

Libanons spannmålsförsörjning hotad

Det flesta av byggnaderna Beiruts hamn jämnades med marken i tisdagens explosion, däribland silos där mycket av landets spannmål förvaras.

Beiruts hamn, före och efter explosionen den 4:e augusti. Foto: PlanetLabs

Bilderna visar hur explosionen skapat ett hål i kajen med ca 125 meters diameter (ungefär längden av en fotbollsplan). Man ser också resterna av den största silon resa sig - den kunde lagra 120 000 ton spannmål.

Lyckligtvis förvarades bara 15 000 ton spannmål där i tisdags enligt uppgifter från Libanons regering. Likväl innebär det att landet bara har spannmålsreserver som räcker mindre än en månad. Regeringen uppger att det finns mjöl för att undvika den värsta krisen, och att många båtar med spannmål är på väg (de sätter nu kurs mot hamnarna i Tripoli, Saida, Selaata och Jiyeh).

Regeringen sa samtidigt att det kommer krävas en stor insats för att få fram det spannmål som behövs för att undvika en kris. Dessutom måste man skaffa fram nya ställen att förvara den på då hamnen i Beirut stod för mycket av den lagringskapacitet som behövs för att säkerställa att tillgången på spannmål är jämn.

-

Uppdaterad 200811. Artikeln uppdaterades med de senaste uppgifterna.