Har du noterat hur en del människor verkar leva precis som vanligt igen, trots att Folkhälsomyndigheten inte alls förklarat faran över? Aktiviteten på Stureplan är ett exempel på att livet tycks ha återvänt till det normala.

Sedan coronakrisen startade har vi med jämna mellanrum kunnat förfasa oss över att en del agerar som om inget hänt. I april skrev polisen på Södermalm i ett vida delat inlägg på Facebook i april att de ”med lätthet kunde konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster” i helgen. Det ledde till muntra kommentarer om att Stockholmare var dummare än lantisar.

Men att vanliga, vettiga människor plötsligt sätter sina egna behov framför det gemensammas kan förklaras med det välkända psykologiska fenomen som kallas bekräftelsejäv. Det innebär att man tolkar fakta som ligger i linje med det man tror (eller vill tro) som mer tillförlitliga än fakta som pekar på motsatsen.

Om man tänker att viruset smittar mindre utomhus eller att man vill gynna krogarna i dessa tider, så kan det bero på att man letat upp fakta som tyder på det istället för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vad som är bäst för alla. Bekräftelsejäv är också det som gör att de som gillar Donald Trump bara tycks se hans positiva sidor medan de som tycker att han är dum i huvudet anser sig ha många bevis för det.

Bekräftelsejäv är ett fenomen men ingen diagnos och det gör att det kan motverkas. Det bästa sättet är att göra sig själv medveten om att det finns och vara uppmärksam på när det händer. Ett annat sätt att motverka det är att öva sig i att söka upp fakta som motsäger det du håller för sant. Eller att lita på myndigheternas experter istället för att du har en bättre överblick än vad de har. Hur trevligt det än hade varit att ta en öl med polarna.