Har du noterat hur en del människor verkar leva precis som vanligt igen, trots att Folkhälsomyndigheten inte alls förklarat faran över? Sedan coronakrisen startade har vi med jämna mellanrum kunnat förfasa oss över att en del agerar som om inget hänt. Ett av de mesta kända exemplen skedde i april 2020 när polisen på Södermaln skrev ett vida delat inlägg på Facebook om att de ”med lätthet kunde konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster” i helgen. Det ledde till muntra kommentarer om att Stockholmare var dummare än lantisar.

Men att vanliga, vettiga människor plötsligt sätter sina egna behov framför det gemensammas kan förklaras med det välkända psykologiska fenomen som kallas bekräftelsejäv. Det innebär att man tolkar fakta som ligger i linje med det man tror (eller vill tro) som mer tillförlitliga än fakta som pekar på motsatsen.

Om man tänker att viruset smittar mindre utomhus eller att man vill gynna krogarna i dessa tider, så kan det bero på att man letat upp fakta som tyder på det istället för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vad som är bäst för alla. Bekräftelsejäv är också det som gör att de som gillade Donald Trump bara tycks se hans positiva sidor medan de som tycker att han är dum i huvudet anser sig ha många bevis för det. Eller de som fortfarande hävdar att vaccin orsakar autism trots att den myten är avlivad för länge sedan.

Bekräftelsejäv är ett fenomen men ingen diagnos och det gör att det kan motverkas. Det bästa sättet är att göra sig själv medveten om att det finns och vara uppmärksam på när det händer. Ett annat sätt att motverka det är att öva sig i att söka upp fakta som motsäger det du håller för sant. Eller att lita på myndigheternas experter istället för att du har en bättre överblick än vad de har. Hur trevligt det än hade varit att ta en öl med polarna.


Därför tror folk på konspirationsteorier
Studier visar att personer som är oroliga eller som upplever att de inte har kontroll över sitt liv lättare dras till konspirationsteorier.