Under de senaste decennierna har den moderna musiken alltid hittat och hämtat många av sina influenser från svart kultur och tradition. Men den andra juni tystnar musiken, i en reaktion mot händelser de senaste månaderna där omotiverat våld mot afroamerikanska personer lett till att flera personer avlidit, däribland George Floyd, Breonna Taylor och Ahmad Arbery.

Aktionen sammanfaller med de allt mer utbredda och våldsamma protesterna kring George Floyds död och de starka reaktionerna efter att en vit kvinna ringde polisen när en svart man bad henne koppla sin hund i New Yorks Central Park (hon fick senare sparken).

Aktionen i sociala kanaler kallas The Show Must Be Paused och syns under hashtaggen #blackouttuesday och inlägg med svarta rutor. Den startades av musikdirektörerna Jamila Thomas på Atlantic Records och Brianna Agyemang på Platoon för att få USA att stanna upp en stund och reflektera över den rasism som fortfarande präglar landet “från styrelserummet till gatan.”  Artister som Rolling Stones, Quincy Jones och Billie Eilish har meddelat att de kommer att delta. Ett antal artister har också ställt in alla evenemang under tisdagen. Aktionen syns även flitigt i svenska sociala kanaler, och inte bara hos musikartister.

Även Spotify deltar i aktionen. I helgen postade man ett inlägg på sin blogg där man berättade att man bland annat skulle släcka ner vissa kanaler, spellistor och poddar under dagen, och lyfta fram andra med koppling till aktionen. Populära podden Science vs är en av de som under dagen har en nedtonad grafik.

Den banner högt upp på tjänsten som normalt marknadsför nya artister och poddar är helt svart, och klickar man på den hamnar man på den nyskapade spellistan “Black lives matter”.

Reflektioner över rasism

Sverige är inte befriat från rasism. Den som har en annan hudfärg än vit blir varje dag påmind om vad det innebär att inte ha en medfött privilegium.Vi rekommenderar tre saker ur vår rapportering kopplat till detta under det senaste året.