I de Förenta staterna började Black Lives Matter-rörelsen som en protest mot synen på svarta efter att en man frikändes i en uppmärksammad rättegång i juli 2013. Målet gällde en händelse i Stanford, Florida föregående år när den åtalade skjutit en 17-årig svart pojke vid namn Trayvon Martin när denne var på väg hem efter att ha handlat godis och iste i en 7-Eleven-butik. Trots att pojken var obeväpnad menade den åtalade att han skjutit i självförsvar under ett bråk som utbrutit. Mannen frikändes från åtal om såväl dråp som mord.

Reaktionerna på domslutet blev kraftiga. Många såg det som ett tecken på att svarta liv värderades mindre än vita liv, när någon kunde skjuta en obeväpnad tonåring på gatan utan juridiska konsekvenser. När reaktionerna delades i sociala media användes hashtaggen #blacklivesmatter och en rörelse var född.

Ett år senare dödades en annan tonåring av polis, den här gången i Fergusson, Missouri. Michael Brown hade varit på väg hem med en kompis när han stoppades av polis för att han inte gick på trottoaren. I det meningsutbyte och bråk som följde sköt polisen den 18-årige Brown, trots att han var obeväpnad. Tonåringen dog omedelbart. Händelsen fick kraftiga reaktioner och ledde till våldsamma protester i Fergusson och på andra ställen. Åter användes hashtaggen #blacklivesmatter och protesterna växte till en löst formerad rörelse som aktualiserade och förnyade kampen för svartas rättigheter, en rörelse med rötterna i 1960-talets medborgarrättsrörelse.

BLM i Sverige

Den svenska rörelsen började som en solidaritetshandling med de som drev kampen i USA. När svarta svenskar upplevde likheter med USA i hur deras hudfärg påverkar hur de blir bemötta i samhället, däribland av poliser, blev rörelsen ytterligare en plattform där folk kunde dela sina erfarenhet om hur det är att vara svart i Sverige samt prata om frågor som afrofobi.