Det finns flera dokumenterade effekter av att bada kallt, både mentala och fysiska. Här är de bästa tipsen vi fått.

Anne Opsahl, Berit Nordli, och Turid Degenæs klättrar på snöklädda stenblock vid Ormsundet, längst in i Oslofjorden. De badar två gånger i veckan, oavsett väder och väderförhållande berättar damerna och förklarar att vinterbad är hälsofrämjande. "Det härdar immunsystemet" förklarar Opsahl. Foto: Erlend Aas / Scanpix Norge via TT
  • Ta det steg för steg. Gå långsamt ner i vattnet eller på stegen, tills du har vatten till midjan. Därifrån sänker du dig till ditt undervattensläge, vilket innebär att vattnet precis täcker axlarna. Som nybörjare är det skönt att stå på fast botten eller hålla i stegen för att när som helst kunna ta sig upp ur vattnet.
  • Dyk aldrig. För ovana vinterbadare innebär chocken som ett dyk innebär en hög belastning på kroppen när hjärtat rusar och blodtrycket ökar snabbt. Men även för erfarna vinterbadare kan det vara onödigt ansträngande.
  • Ta på en stickad mössa. Det gör det lättare att hålla värmen då, och du ska ju ändå inte doppa huvudet eftersom du inte ska vara i vattnet längre än du kan hålla andan.
Berit Nordli badar i iskallt vatten i Oslofjorden.