Under oktober månad är uppmaningarna om att kolla brösten som vanligast. Då pågår Rosa bandet-kampanjen för att samla pengar till bröstcancerforskning och i samband med det duggar råden tätt om hur man bäst undersöker sina bröst för att upptäcka knölar eller annat som kan tyda på cancer i ett tidigt stadium.

Men det är lika viktigt att gå på regelbunden mammografiundersökning. Det säger cancerläkaren Anna Wråke som är verksam vid onkologiska mottagningen vid Södersjukhuset i Stockholm till Vad Vi Vet. "En majoritet av all bröstcancer upptäcks genom mammografi. Gå med andra ord varje gång du får en kallelse."

Kallelserna skickas inte ut till kvinnor under 40 år. Orsaken är att färre än 5 procent är yngre än 40 år när de får en bröstcancerdiagnos, men det är likväl klokt att ha koll på sina bröst.

Mammografi är viktigt eftersom undersökningen gör det möjligt att upptäcka cancer som inte går att känna med bara handen. Även om sunt förnuft säger oss att det är bra att regelbundet känna efter om man fått förhårdnader eller knölar finns det ingen vetenskaplig evidens för att egenundersökning minskar dödlighet i bröstcancer. Däremot har mammografiscreening den effekten.

"Det är ändå bra att lära känna dina bröst - se det som ett komplement till att gå på mammografiundersökningen", säger Wråke. "Du kan till exempel kan känna på brösten när du tvålar in dig i duschen, det är enkelt och blir fort en naturlig rutin."

Ta som vana att känna igenom lite mer noggrant en gång i månaden, gör det till exempel strax efter mensen. Smärta och ömhet i bröstet är vanligt att känna, men är inte vanliga symtom på cancer. Var uppmärksam på nytillkomna knölar, vätska/blod från bröstvårtan eller nytillkomna hudförändringar och sök i så fall vård.