Av de cirka 200 cancersjukdomarna som vi känner till är bröstcancer den vanligaste bland kvinnor. I Sverige insjuknar över 8000 i bröstcancer årligen, vilket är ungefär 20 kvinnor varje dag. Men prognosen är god, åtta av tio med bröstcancer överlever. Chansen att botas har förbättrats betydligt under de senaste årtiondena eftersom sjukdomen upptäcks i ett tidigare skede och dessutom har olika behandlingar blivit effektivare. Förbättrade metoder för att upptäcka cancer i ett tidigt stadium är förklaringen till att antalet bröstcancerfall ökat sedan 1970-talet.

Känn på brösten, gå på mammografi

De allra vanligaste symtomen på bröstcancer är till exempel knölar i bröstet eller i armhålan, förstorat eller hårt bröst, rodnad i huden och indragningar i huden på bröstet eller bröstvårtan. Även om knölar är det vanligaste symtomet är de allra flesta knölar inte cancer. Det är rätt vanligt att det bildas knölar i frisk bröstvävnad och också svullna bröstkörtlar kan orsaka knölar.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!