Oavsett om nyårslöftet gäller något litet eller något stort tenderar människor att misslyckas i ungefär lika stor utsträckning. Ungefär 80 procent av de som avgett nyårslöften har övergett dem i slutet av januari. Många klarar sig inte ens så länge. Enligt en studie som hälsoappen Strava gjorde av över 800 miljoner aktiviteter som deras användare loggade 2019 hade de flesta gett upp redan den 19:e januari (Strava kallar dagen för "Quitter's Day.")

Att nyårslöften spricker kan såklart bero på olika orsaker, men de vanligaste skälen är att vi lovat något vi egentligen inte vill hålla, att de önskade förändringarna var större än vi anade eller att vi misslyckats med att etablera nya rutiner.

Det här beror på att det är svårt att ändra på vanor. Största delen av allt vi har för oss under en dag gör vi av gammal vana. Hjärnan är lat, den vill alltid ta den enklaste vägen ut och väljer därför det den brukar göra. Att välja en ny väg eller göra något utöver rutinen kräver energi. Det här gillar inte hjärnan och gör sitt allt för att vi ska falla tillbaka i de gamla vanliga rutinerna. För att skapa en ny vana, måste den därför vara tillräckligt liten för att vi ska orka upprätthålla den dag efter dag. Den måste också kopplas ihop med något positivt och att utföra den den måste vara så friktionsfritt som möjligt.

Innan du kastar in handskarna, finns det flera tips för hur du kan öka motivationen för att fortsätta din nya vana. Foto: Arisa Chattasa / Unsplash