Street art - graffiti with facial mask on the wall during the current Coronavirus (COVID-19) pandemic in Warsaw, Poland
Foto: Adam Nieścioruk / Unsplash

Vi får leva med coronaviruset ett bra tag till

När doktor Seika Lee deltog i en livesändning på vår hälsokanal för att svara på frågor om hälsa kopplat till sommaren betonade hon att allt vi vet om coronaviruset är saker vi bara känt till i drygt sex månader. Till skillnad från de virus vi känt till länge har vi helt enkelt inte så mycket kunskap om SARS-CoV-2, och det är detta som gör att beskeden kan verka lite hattiga.

Snart sagt varje vecka kommer nya rön. Nu utesluter WHO inte längre att viruset är luftburet (vilket dock inte innebär att det helt säkert är luftburet). Kanske kan man även få det flera gånger. Och kanske är T-celler nyckeln till effektivare vaccin? Och dessutom upptäcker vi hela tiden nya exempel på hur en covid-19-infektion påverkar kroppen, från hjärnan till tårna.

Hursomhelst, ett vaccin mot covid-19 är inget vi kan förvänta oss efter semestern, eller innan året är slut, eller ens 2021. Även om det idag är över 100 projekt som pågår parallellt i världen för att utveckla ett vaccin är rekordet för att utveckla ett helt vaccin fyra år. Rekordinnehavare är påssjukevaccinet, och de sattes på 1960-talet. Även om utvecklingen går snabbare idag är testerna mer omfattande, och att ett vaccin utvecklas snabbare än på fem år tillhör undantagen.

Att tro att man kan ta ett existerande vaccin, exempelvis ChAdOx1 som är skapat för att vaccinera apor mot adenovirus, och modifiera det är också process som är väsentligt mer komplicerat än vad det först kan låta som. Att tro att ett vaccin ska finnas tillgängligt inom 12 till 18 månader är faktiskt fullständigt orealistiskt. Vilka fakta som Folkhälsomyndigheten respektive EU stödjer sig på när de talar om att ett vaccin ska finnas tillgängligt under 2021 är mycket oklart.

Dessutom är det inte bara vaccinet som ska utvecklas. När det är klart måste man också fråga sig vem som ska tillverka det? Hur snabbt kan produktionen skalas upp? Kan den börja innan vaccinet är godkänt? Hur snabbt kan det levereras och till vem? Som statsminister Stefan Löfven poängterade i sin debattartikel i Washington Post i veckan måste ett vaccin mot covid-19 göras tillgänglig för alla.

Någon tillbakagång till det gamla normala är alltså inte att vänta. Faktum är att vårt nya sätt att leva, med begränsade fysiska interaktioner och ökade digitala interaktioner är vår nya vardag. Och det kommer vi få leva med. Även om det medicinska samfundet lyckas utveckla ett vaccin i rekordfart och även om man därefter lyckas tillverka det i stor skala är 18 månader fortfarande en optimistisk gissning. Mer sannolikt är två till tre år bort, vilket alltså skulle bli ett nytt världsrekord.


Black Lives Matter - BLM Fist 3D Artwork
Foto: Mattia Faloretti / Unsplash

Den knutna nävens historia

Symbolen har representerat kampen för svartas rättigheter sedan 1960-talet. Vi har kartlagt historien om symbolen och i dessa tider förblir den ständigt aktuell.


Foto: Visuals / Unsplash

Också värt en förklaring


👋 Tack för att du läst Redaktörens Urval! Bjud in en vän att starta sin egen prenumeration på veckobrevet här! (Bästa argumentet: Det kostar noll och ger hen koll.) För dagliga uppdateringar - följ oss på Instagram, Facebook eller Twitter.