Besvikelsen måste vara stor för de som i våras trodde att pandemin skulle vara över till hösten och att vi skulle återgå till det normala nu. I veckan passerades några milstolpar som vittnar om motsatsen. Nu finns det över 20 miljoner smittade i världen - att jämföra med 10 miljoner för bara sex veckor sedan! Och i går passerades 750 000 dödsfall.

Det som oroar forskarna är att det är allt fler unga (under 40) som är drabbade, och andelen unga har ökat under de senaste veckorna, enligt Folkhälsomyndigheten. Det beror sannolikt på att de inte följer myndigheternas rekommendationer om hur man skyddar sig genom att de likväl umgås i stora grupper. Inledningsvis betonades riskerna för gamla i rapporteringen, vilket kan ha lett till att unga fått uppfattningen om att de inte har lika lätt att smittas, vilket inte stämmer. (Däremot är det fortfarande flest gamla som dött.)

Men att hävda att viruset är här för att lära unga något om den felaktiga uppfattningen om att de är odödliga är grundlös. Som den franske filosofen Bernard-Henri Levi konstaterade i en essä i nyhetsbrevet Airmail nyligen är viruset är inte här för att lära mänskligheten någonting!

Statistiken kan däremot ge oss en lektion gällande att det är alldeles för tidigt att koppla av, även om man har semester. Tidigare i veckan publicerade vi därför vår mest ambitiösa förklaring hittills. Vår artikel om coronaviruset och allt vi vet om den är kanske också en av de viktigaste. Läs artikeln och dela vidare! Tillsammans hjälps vi åt att sprida fakta, inte virus.


Skydda andra med mask

Det bästa sättet att slippa smittas är att skydda sig. Det effektivaste sätten är att stanna hemma, följt av att hålla distansen och att tvätta händerna. Men på senare tid är det allt fler som förespråkar ansiktsmask.

  • Den finska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Institutet för hälsa och välfärd, deklarerade i veckan att de rekommenderar landets medborgare att använda ansiktsmasker.
  • Att svenska myndigheter inte gör det beror på att man är orolig för att det får folk att ta större sociala risker, och glömmer bort att de effektivaste sätten är att stanna hemma, hålla distans och tvätta sig.
  • Ansiktsmask bidrar till att minska smittospridning på två sätt, eftersom det hindrar dig från att ta dig i ansiktet och motverkar din smitta att ta sig vidare. Men det är värt att poängtera en extra gång: om du har några symptom ska du inte använda ansiktsmask när du går ut, eftersom du inte ska gå ut alls.

Kamala Harris är Bidens vicepresidentkandidat

Efter många veckors väntan deklarerade Joe Biden äntligen sitt val av parhäst i presidentkampanjen som kommer. Eftersom rollen som vicepresident är vad man gör det till kommer Harris att bli en central figur i amerikansk politik om Demokraterna vinner valet.

Inget kampanjmerch kan vara mer 2020 än detta. Bild: joebiden.com

Beirut en vecka senare

Över 220 personer har förklarats döda, 5000 är skadade, 200 000 har förlorat sina hem och regeringen har avgått. Här är en summering av vad vi vet idag om explosionen i Libanon förra veckan. För en gripande beskrivning av hur det kändes att vara med om det, lyssna på hur New York Times reporter på plats upplevde det.


💁🏼‍♂️ Det var allt för idag! Tack för att du läst Redaktörens Urval! Bjud in en vän att starta sin egen prenumeration på veckobrevet här!

📲 För dagliga uppdateringar - följ oss på Instagram, Facebook, LinkedIn eller Twitter.