Det finns två olika sorter av D-vitamin som vi får i oss antingen genom den mat vi äter eller i form av vitamintillskott: D2 och D3. D2 finns i svampar, speciellt sådana  som odlats i starkt UV-ljus, medan D3 finns i olika animaliska produkter såsom fisk, ägg och rött kött. Dessutom berikas flera olika mjölkprodukter och margariner med D-vitaminer.

D-vitamin är egentligen ett samlingsnamn för vissa näringsämnen som vi äter samt ett hormon som våra kroppar producerar. Under de ljusa månaderna producerar våra kroppar också D3-vitamin då huden får solljus, dessutom får vi i oss av näringsämnet genom att äta en mångsidig kost.

Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper tar D-vitamin i form av tillskott. Dessa är bland annat småbarn, som ännu inte fyllt två 2 år, personer som fyllt 75 år och alla de som inte äter fisk eller D-vitaminberikade livsmedel.

Skaffa ett gratiskonto för att fortsätta läsa!
Med ett gratiskonto kan du läsa en artikel om dagen. Tipsar du 
dina vänner om de artiklar du gillar mest kan du läsa ännu fler!