När Dansk folkeparti firade sitt 25-årsjubileum i november 2020 höll partiledare Kristian Thulesen Dahl ett tal på kongressen i Odense där ett återkommande tema handlade om hur partiet kämpar för Danmarks bästa. Men samtidigt kämpade partiet för att bibehålla sin relevans i ett politiskt landskap där flera andra partier driver den fråga som historiskt sett varit DFs kärnfråga.

När väljarna i Danmarks alla kommuner gick till val i november 2021 halverades partiets stöd jämfört med valet 2017, vilket gjorde att Thulesen Dahl meddelade sin avgång.

Motorn i Dansk folkepartis politik har alltid varit invandringspolitiken. Men till skillnad från svenska SD har DF inte samma rötter. När SD utvecklades ur nynazistiska rörelser i Skåne på 1990-talet växte DF fram som ett renodlat populistiskt missnöjesparti vid samma tid. Partiet bildades 1995 av Pia Kjærsgaard tillsammans med bland andra Kristian Thulesen Dahl (nuvarande partiledare).

Från början var det egentligen en utbrytargrupp från Fremskridtspartiet grundat av folketingsledamoten Mogens Glistrup. När han dömdes till fängelse för skattebrott tog Pia Kjærsgaard över som partiledare - men efter låga röstetal splittrades partiet och istället bildades Dansk folkeparti, DF.

Länge associerades partiet helt och hållet med Pia Kjærsgaard som har haft enorm betydelse för partiets existens. Hon var partiledare fram till 2012 och har framförallt blivit känd för sin rättframhet. Under hennes tid som partiledare drev partiet igenom åtstramningar i flyktingpolitiken som fick Danmark att framstå som ett av Europas mest främlingsfientliga länder.