För att förklara varför tvål är så effektivt skydd mot coronavirus behöver vi bli lite tekniska och förstå hur själva viruspartikeln är uppbyggd. Virus är en sammansatt nanopartikel där den svagaste länken är lipiderna (fett) som håller den samman. Tvål löser upp fettmembranet och viruset dör. Eller ska vi säga "upplöses" eftersom virus faktiskt inte är levande (till skillnad från bakterier).

När vi tvättar oss med tvål löser alltså tvålen upp fettet enligt den kemiska principen "lika löser lika" (eftersom tvål också är fett) och partiklarna blir oskadliggjorda. Det tar dock några sekunder och det är därför man rekommenderar att vi tvättar händerna i minst 20 sekunder och att vi tvättar dem noga.

Viruspartiklarna skyddas av ett hölje av proteiner och lipider.

Handsprit är alltså onödigt eftersom tvålen gör jobbet. Det är dessutom något alla har hemma och är även billigare.  Men vid de tillfällen man inte har tillgång till vatten och tvål går det utmärkt med handsprit eller alkogel. Den processen funkar annorlunda, eftersom spriten sabbar RNA-molekylerna i viruset, vilket är det som gör att viruset kan reproducera sig.

DNA är koden i alla celler, men RNA är operativsystemet. Dvs det som omvandlar informationen i virusets DNA till hur det ska funka, och eftersom spriten gör att RNA inte vet hur det ska föröka sig, så stoppas spridningen. (Det är lite som att försöka ha sex om man är jättefull: det är mycket svårare.)

Det viktiga är dock att alkoholhalten ska ligga över 70 %. Vanlig vodka funkar alltså inte (som ligger runt 35-45%) och det är därför som många har köpte T-röd istället (95%) när det varit ont om handsprit. Men som sagt: det effektivaste medlet mot coronaviruset på apoteken är inte handsprit utan tvål.

Wash your hands. Image created by Rok Mar. Submitted for United Nations Global Call Out To Creatives - help stop the spread of COVID-19.
Photo by United Nations COVID-19 Response / Unsplash