Det enklaste sättet att förklara skillnaden mellan att spara och investera är att man sparar för att ha pengar till något man redan nu vet vad det kostar - en weekendresa, en cykel, en buffert motsvarande två-tre månadslöner efter skatt - medan man investerar i något man hoppas ska stiga i värde - fonder, lägenhet, en tavla. När man pensionssparar idag gör man egentligen en investering eftersom de placeras i fonder man hoppas ska växa innan det är dags att sluta jobba.

Även om en buffert är bra att ha när man är student tycker vi inte att man behöver lägga undan i onödan, och definitivt inte till pension. I alla fall inte så länge man lever på CSN-bidraget. Anledningen är att man ju redan investerar i sin framtid genom att utbilda sig. De timmarna, dagarna, veckan, månaderna och åren du lägger på utbildning är den bästa investeringen du kommer göra i hela ditt liv. Det är den som avgör vilka jobb du får, och därmed vilken lön du får, och vilken tjänstepension du får.

Att studenter skulle lägga undan fem procent för sparande och fem procent för pension (av inkomsterna efter skatt) som ju är den allmänna regeln gäller inte studenter helt enkelt eftersom de inte har någon inkomst, bara bidrag. De studenter som är kloka sparar förstås vad de kan på smågrejer, som att ta med en kaffetermos i ryggsäcken istället för att köpa kaffe.

Dock: Studenter som jobbar extra bör lägga undan 5% + 5% av lönen oavsett hur lite det är, bara för att lära sig rutinen för framtiden.