Ett av Sveriges mest kända radioprogram är också en av landets största poddar. Vi har rotat i ljudarkivet och guidar dig till några av de mest minnesvärda, roligaste och knasigaste sommarpratarna från förr i det här avsnittet av vår podd om poddar: I ditt öra. Här är en sammanfattning.

  • Henrik Schyffert (1993) Det första (och förmodligen sista) ironiska sommarpratet där Schyffert staplar klyschorna på varandra för att åstadkomma det perfekta sommarpratet. De lär inte varit så nöjda på Sveriges Radio, men det är fruktansvärt kul!
  • Lena Andersson (2005) I programmet får Jesus sina fiskar varma när Andersson dissikerar lärorna ur Bibeln. “Jesus — som vi lär oss är godheten, empatin och kärleken — straffar alla som tänker kritiskt,” förklarar Andersson som porträtterar kristendomens centralgestalt som omnipotent och egocentrerad. Annorlunda, tänkvärt och torr humor.
  • Anita Ekberg (2005) Den världsberömda skådespelaren orkade förstås inte ta sig till sitt gamla hemland för att göra programmet utan lät sig intervjuas i Rom av en stackars reporter som fick klippa ihop det hen kunde till ett sommarprogram. Det är oputsat, osammanhängande och oemotståndligt charmigt att höra Ekberg tala om katter och avokados med en röst som signalerar att hon levt livet fullt ut.
  • Anders Wall (2009) En klassisk fattig-blir-rik-saga som nästan kantrar när Wall droppar namn och självupptaget berättar om alla kändisar som fått äran av att träffa honom. Men bara nästan, för Walls historia är verkligt intressant och säger en massa om hur Sverige var förr.
  • Ison Glasgow (2012) En modern fattig-blir-rik-saga är Glasgows sommarprat som tar avstamp i uppväxten i USA och porträtterar ankomsten till Sverige. En rörande berättelse om hur kärleken till hans mor format honom och han format sin egen karriär.
  • Uje Brandelius (2018) När Brandelius berättar om hur han drabbats av Parkinsons sjukdom vid 44 års ålder blir det extra drabbande för lyssnaren av att han gör han det på ett så stillsamt och vardagligt sätt. I sitt sommar visar han att en stark berättelse inte behöver starka ord.
  • Sara Danius (2018) Hämnd är en rätt som bäst serveras kall sägs det, men berättelsen Danius sommarprogram är likväl ingen renodlad hämndaktion på Akademin som kastat ut henne. Nej, det är snarare en dissekering av hur småaktiga människor kan bli när något stort står på spel. Med kameral noggrannhet redogör den förre ständige sekreteraren för det protokoll hon själv fört under skandalens upprullning. Men lite ret finns det också plats för — hon konstaterar att Horace Engdahl sannolikt inte kommer att gå till historien alls.

Lyssna på avsnittet

I avsnittet bjuder vi på utdrag ur avsnitten. Du hittar I ditt öraSpotify eller via Apple Podcaster, Acast, Google Podcast och i alla andra appar där du kan hitta poddar.