Det handlar om frihet

En lönehelg som denna passar det bra att prata om privatekonomi och vad det egentligen handlar om.

Privatekonomi handlar inte om pengar, utan om frihet. Summan du har på ditt konto, hur mycket du sparat och vad du lånat är avgörande för vilka beslut du kan ta. Vad du kan unna dig. Hur du bor. Vart du åker på semestrar någonstans. Om du har råd att separera.

Det är inte så svårt att dra ner sina utgifter till ett minimum, men då går man också miste om de där små sakerna som sätter guldkant på tillvaron. Genom att hantera pengar smartare och organiserar vardagen klokare kan du på egen hand förändra ditt liv, på kort och lång sikt.

I vår ekonomikanal Vvv. Ekonomi försöker vi lära våra följare att göra just det, med bibehållen livskvalitet. För när du lär dig att ha lite mer ordning i vardagen och hantera dina pengar smartare går det både att öka sitt kapital och ändå unna sig saker. För borde inte målet vara att undvika onödiga utgifter i vardagen så att man kan njuta av ett onödigt glas bubbel när det blir fredag?

Det tål att sägas igen: privatekonomi handlar inte om pengar, utan om frihet.


Allt om pengar

Vardagen är här igen - och det med besked. Passa på att ta ett grepp om din ekonomi igen.

👊 Och så är det förstås alltid fiffigt att följa Vad Vi Vets ekonomikanal på Instagram. @vvv.ekonomi


A small collection of beautiful autumnal gems I picked on my walk one day in Dublin.
Foto: Karolina Badzmierowska / Unsplash

Så sparar du på rätt sätt i höst

I samarbete med Opti. | Gästartikel av Ann Grevelius, grundare av Opti

Hösten är en årstid av samlande, och ett bra läge att tänka på hur man sparar. Vad är då ett "bra" sparande i dessa stökiga tider? Att kvinnor blir ekonomiskt självständiga är viktigt. 💰💪. Att bygga upp ett kapital genom spara och investera (rätt) ger friheten att leva livet som man själv väljer.

Därför lämnade jag mitt jobb som investeringschef på SEB för att starta Opti. Appen som gör det enkelt att investera rätt, oavsett om det rör 200 kr/mån eller 200 000 kr. Man svarar på några enkla frågor, och det är allt! Opti ger dig rätt fonder, och mycket billigare. Självklart kan du välja hållbart sparande! 🌸🌱

Nu, 5 år senare, ser jag hur vi hjälpt 10000-tals människor att investera rätt. Vi nådde samma andel kvinnliga investerare på bara 1 år som den största nätbanken gjorde på 15! ❤️

De pengar du behöver snart funkar på bankkontot. För ditt långsiktiga sparande måste du ta risk för att få avkastning, och det vettigaste är en diversifierad portfölj, dvs ett sparande som investerar i många olika sorters tillgångar.

Och det är precis vad jag byggt Opti för att göra. Opti har de (absolut) mest diversifierade portföljerna i Sverige, där man inte bara äger aktier utan också både räntor, och råvaror som guld och energi. Dessutom är Opti en helt oberoende tjänst, dvs vi jobbar inte med de kick-backs och provisioner som de flesta andra bolag lever av, utan väljer bara de som vi ser kommer ge dig bäst avkastning till lägst risk.

Alltså: (1) Sprid dina risker. (2) Betala inte för mycket – men heller inte *för* lite, för då får du sämre fonder med lägre riskspridning. Och (3) Ta bara råd av de du kan lita på, som inte får betalt för att välja dyra fonder.

Oavsett om du vill få det enkelt via Opti eller själv börja ha fonder som hobby så hoppas jag att detta hjälper dig på resan mot en större ekonomisk frihet ❤️ Klicka på länken http://vvv.se/skaffa-opti för att kolla in appen.

/Ann

PS. Historisk värdeökning inte är en garanti för framtida värdeökning. Fonder kan både öka och minska i värde och det är aldrig säkert att du får tillbaka allt du satt in.


Protester och kravaller präglar vardagen i allt fler amerikanska städer

Den här veckan blev ännu en svart man skjuten av vita poliser i vad som ses som ett tecken på en rasistisk kultur inom många polismyndigheter (kom ihåg att polisen i USA är lokalt finansierad).


Andra saker som kräver förklaring:


‍️🥅 Då är du i mål! Tack för att du läst Redaktörens Urval! Förresten: Bjud in en vän att starta sin egen prenumeration på veckobrevet genom att klicka här!

🧩 Varje dag ger vi dig pusselbitar för att förstå världen bättre. Följ oss på Instagram, Facebook, LinkedIn eller Twitter.