Idén startade i Australien och var enkel: genom att släcka lamporna kunde man visa sina grannar att de inte var ensamma i att vilja motverka klimatförändringarna.

Det började som en lokal kampanj i Sydney 2007, där två miljoner hushåll deltog var redan året efter en global kampanj med mer än 50 miljoner deltagare i 35 länder och sedan dess har det bara växt. Earth Hour uppmärksammas mellan 20.30 och 21.30 lokal tid, runt om i världen.

Då, när Earth Hour startade såg debatten om klimatet helt annorlunda ut än den gör idag. Al Gores film Inconvenient Truth hade gjort klimatfrågan aktuell och Australien fanns också en premiärminister (Kevin Rudd) som sa att klimatfrågan var ”den största moraliska, ekonomiska och sociala utmaningen i vår tid”. Kampanjen var ett samarbete mellan flera organisationer, däribland WWF och många kändisar deltog i utmaningen. Samtidigt var skepticismen mot att klimatförändringar betydligt mera utspridd då och kritikerna kunde kroka arm med de opinionsbildare som ville markera att de kunde tänka själva genom att kritisera något många tyckte var bra.

Kritik

Alla har inte omfamnat idén. Kritiken mot Earth Hour har bestått och kan delas in i tre delar.

  1. Det ena är att den får människor att tro att en timme utan el hjälper miljön.
  2. Det sprider ett kontraproduktivt budskap om att vi måste försämra vår livsstil för att rädda världen, och
  3. Det får folk att tro att när timmen är klar har de gjort vad de behöver. Men de tre typerna missar poängen: att Earth Hour aldrig var tänkt som något annat än en symbolhandling.

Det är därför viktigt att komma ihåg att idén var att signalera till andra att de inte är ensamma i sin kamp för ett bättre klimat. Det snabbaste sättet att minska sina utsläpp är dock de gamla vanliga: sluta äta så mycket kött, minimera ditt matsvinn, flyg så sällan du kan, ersätt bilen när det är möjligt och köp bara när du behöver saker. Se det som ett sätt att utmana dig själv, ett sätt att bevisa för dig själv att du faktiskt kan ändra saker om du vill. Och när du släcker lamporna kommer du upptäcka att du inte är ensam.