All mat blir dålig så småningom. På julbordet hittar vi en rad olika exempel på hur man historiskt sett förlängt livslängden på mat. Att grava lax, lägga in sill, röka kött, torka lutfisk, konservera päron eller koka sylt är alla sätt som gör det möjligt att ta tillvara på den skörd man fick under några korta månader och som skulle räcka hela året. Rotfrukter som saker som potatis och morötter höll sig om man förvarade dem svalt, men att lagra grönsaker och bär var i princip omöjligt.

När frysboxen blev populär i Sverige på 1950-talet gjorde den därför det möjligt att ha färsk mat hemma, hela året. Broccoli och spenat gick från att vara säsongsvaror till vardagsvaror mycket tack vare att exempelvis Findus utvecklade metoder för att frysa in dem mycket kort efter skörden, när råvarorna är som bäst.

Djupfrysning är helt enkelt ett smart sätt att bevara mat eftersom det är som att stanna tiden. Den naturliga nedbrytningsprocessen avstannar nästan helt och grönsaker, bär eller vad du nu väljer att frysa in behåller sin färska kvalitet, inklusive allt näringsinnehåll. (Det är förstås därför det inte heller behövs några konserveringsmedel.)

Fryst är svinnsmart

Idag är vi bortskämda med broccoli och spenat året runt, men eftersom färska råvaror snabbt blir dåliga innebär det också att en hel del av dem slängs. Det uppskattas att en tredjedel av all mat slängs. En majoritet av det kastas i hemmet och av det som slängs i hemmet står just frukt och grönt för den enskilt största delen (35 procent).

Matsvinn är något allt fler tänker på. När undersökningsföretaget Ipsos frågade 21 000 personer i 30 länder toppades listan över vilka klimatsmarta beteenden folk vill göra oftare i framtiden av en önskan om att göra vad man kan för att inte slänga mat.

Att äta fryst istället för färskt är ett enkelt sätt att hålla det nyårslöftet. Det minskar nämligen matsvinnet med nästan hälften. Med tanke på att vi slänger mer än 80 kg per person och år påverkar det både planeten och plånboken. Med fryst är det enkelt att använd precis den mängd råvara som behövs och låta resten ligga kvar i frysen. Medan färska grönsaker bara har en hållbarhet på upp till en vecka håller frysta grönsaker mycket längre.

Fryst är ett enkelt sätt att spara pengar

Inget slår dock nyplockade grönsaker i smak. Alla färska råvaror vi finner i butikerna så här i slutet av året har därför alltid transporterats långt. Det räcker med att titta ut genom fönstret för att förstå varför. Broccolin vi äter nu skickas från Italien, spenaten från Spanien och många grönsaker har odlats i växthus i Nederländerna. Ett sätt att motverka att råvarorna blir gamla på resan hit är att packa in dem i plast, ett annat att tillsätta konserveringsmedel.

Fryst kan vara minst lika färskt som färskt. Foto: Findus

Men om du ska använda grönsakerna som ingrediens i något är det helt onödigt att köpa färska råvaror. Det beror på att frysta grönsaker skördas när de är som bäst och sen fryses ner kort tid efter skörd och då avstannar hela nedbrytningsprocessen. Det gör att broccolin i grönsaksdisken är gammal jämfört med den du hittar i frysen. Dessutom bevaras näringen i frysta grönsaker lika bra och i vissa fall till och med bättre än de färska som åkt lastbil hit från Italien.

Samtidigt sparar du pengar. Enligt en kartläggning som Aftonbladet gjort är Willys den billigaste matbutiken på nätet. Köper du färsk broccoli hos dem kostar det 47 kronor kilot medan du bara betalat 27 kronor kilot för fryst broccoli. Och då får du dessutom bara buketterna. När du bara kan plocka ut vad du behöver och inget går till spillo minskar alltså även matsvinnet.