När stora sajter som Amazon eller populära tjänster som Facebook och Instagram plötsligt inte går att nå när man slår in deras webbadresser eller öppnar en app är felet sällan ett resultat av hackers, utan beror ofta på ett internt misstag. Ofta är det relaterat till något som kallas domännamnsystemet, DNS.

Internets telefonbok

DNS kan lite förenklat beskrivas som internets telefonbok. Det är det system som översätter den webbadress du skriver in - som amazon.se - till IP-adresser (engelska: internet protocoll adress) som är den sifferkombination som visar vilken server som informationen ligger på och till vilket nätverk servern är kopplad till.

Problemet med DNS är att det lätt kan manipuleras, trots att det är så viktigt för hur internet fungerar. De vanligaste problemen är dock inte på grund av extern påverkan utan för att någon internt råkar ändra en inställning som gör att adresserna inte funkar. Det är samma logik som gör att om du råkar radera en kontakts telefonnummer i din telefonbok så kan du inte nå den personen när du försöker ringa.

Köp en prenumeration som passar dig! 🫵 Då kan du läsa hur många förklaringar du vill! Ingen bidningstid. Avsluta när du vill.
För att läsa färdigt förklaringen - skaffa ett gratiskonto!