Det finns en myt om att det är billigare att boka hotell, tåg och flyg med browsern i dolt läge (ibland också kallat privat läget eller inkognito läge). Man trodde förr att reseföretag höjde priserna om du kom tillbaka till samma sida några timmar senare för att de kunde spåra att de besökt sidan flera gånger. Men det krävs bara en googling för att hitta artiklar som visar att det är just en myt.

Jämförelsesajter

För att få bästa pris är knepet istället att boka långt i förväg och använda jämförelsesajter men inte köpa alla de kringtjänster de försöker pracka på dig som avbeställningsskydd, reseförsäkring osv. Ofta är det kringtjänsterna de tjänar pengar på, medan resorna säljs med liten eller ingen marginal alls.

Boka blint ger låga priser

Istället för att boka inkognito är blinda bokningar ett sätt att spara pengar som funkar. Om du gillar att bo flott och centralt kan vi rekommendera den amerikanska tjänsten Hotwire.com som ger dig femstjärniga hotell till trestjärniga priser.

Haken är att du inte vet exakt vilket hotell du hamnar på förrän efter du bokat, (s.k. ”Blind booking” vilket gör att kedjorna kan sälja ut rum lite i smyg). De verkar inte ha lanserat i Europa än, men har bra utbud även här. De har dessutom samma koncept även för hyrbilar och flyg. Kanske något att kolla på när du bokar  semester nästa gång.