Kampanjsajten är navet i alla politiska kampanjer och det gäller även i det amerikanska presidentvalet. Men till skillnad mot vad man kan förvänta sig saknar Donald Trumps kampanjsajt konkreta politiska löften. Faktum är att den inte innehåller några löften alls.

Inför partikonventet i augusti 2020 brukar olika grupper inom partiet normalt samlas för att arbeta ut den politiska plattform som man går till val på, och som vid vinst ska styra de politiska ambitionerna under den kommande mandatperioden.

Inför det republikanska partiets valkonventet i augusti 2020 uppdagades att partiet inte tagit fram någon ny valplattform, utan att man kopierat samma dokument som användes 2016. Dokumentet innehåller därför paradoxalt nog formuleringar som framför kritik mot den nuvarande administrationen. "Den nuvarande regeringen har överträtt sina konstitutionella rättigheter, åsidosatt uppdelningen av makten [mellan den exekutiva och lagstiftande makten] på ett uppseendeväckande och flagrant sätt, och har försökt att dela Amerika i grupper och ställa medborgare mot medborgare", enligt dokumentet.

Det är kanske mot bakgrund av det som donaldjtrump.com saknar konkreta politiska förslag och planer för de kommande fyra åren. Sajten innehåller exempel på löften som kampanjen menar att Donald Trump infriat under sina snart fyra år i Vita Huset, men alltså inga löften för framtiden.

Teman

Valkampanjen har dominerats av coronakrisen, men innan dess förefaller det som om Donald Trump tänkte basera sin återvalskampanj på vad han åstadkommit gällande brutna handelsavtal, en hårdare immigrationspolitik och ett ekonomiskt uppsving.

På självständighetsdagen höll president Donald Trump ett mörkt och polariserande tal, där det vita Amerika och det svarta Amerika ställs mot varandra i kampen mot att förlora det som en gång var. Det tycks förbli kampanjtemat när vi närmar oss valdagen, i alla fall från Trump.

Vicepresident Mike Pence har försökt att få debatten att handla mer om den ekonomiska återhämtning som landet upplevt på senare tid noterar Politico. Om det stämmer beror helt på hur man tolkar siffrorna och hur man presenterar statistiken.