Bakgrund

Donald John Trump föddes den 14:e juni 1946 på Jamaica Hospital Medical Center i stadsdelen Queens i New York. Han är barnbarn till invandrare från Tyskland och Skottland, och var fjärde barnet i en familj där fadern skapat sig en förmögenhet på fastighetsaffärer. Tillsammans med sina tre syskon fick han en bra start i livet utan att behöva oroa sig för pengar, något många andra familjer i Queens ständigt oroade sig för.

Under studietiden på Wharton, en del av universitetet i Pennsylvania, började Donald Trump följa i sin fars fotspår genom att köpa upp fastigheter i Philadelphia, renovera dem och sälja dem vidare. Efter motsvarande en civilekonomiexamen 1968 började han arbeta i familjeföretaget, som han tog över vid 25 års ålder 1971. De kommande decennierna förändrade han företaget från en ett mindre fastighetsbolag i New Yorks förorter till att satsa på kontors- och hotellfastigheter på Manhattan, och senare till ett företagskonglomerat med verksamhet i flera länder.

Trump blev under den här tiden ett välkänt namn i New York, inte minst för sin luxuösa livsstil och sitt omsorgsfullt utformade av sin egen persona som en framgångsrik affärsman med stor förmögenhet. 1987 kom boken "The art of the deal" (som Trump skrev tillsammans med journalisten Tony Schwartz, som senare ångrat det) och den bidrog till mytbildningen av Trump som en skicklig förhandlare genom sitt porträtt av Trumps livshistoria och genom hans råd om hur man blir en lika framgångsrik företagare som honom.

Trump har utan tvekan tjänat mycket pengar, men sannolikt är det ändå mindre än han framställer det som eftersom han inte velat lämna ut sin deklaration i enlighet med den praxis som funnits bland presidentkandidater. I tidningen Forbes senaste kartläggning uppskattas hans förmögenhet till 2 miljarder dollar (ca 20 miljarder kronor).

Mellan 2004 och 2015 var han huvudpersonen i den framgångsrika dokusåpan The Apprentice, på tv-kanalen NBC. En grupp av tävlande kämpade i programmet för ett toppjobb i ett Trumps företag, och serien blev en tittarsuccé i många länder. Det blev också då Trump blev ett känt namn, även utanför USA.

Politik

Under slutet av 1980-talet började Donald Trump bli alltmer politiskt aktiv. Han kritiserade frihandelsavtalen som han menade var ofördelaktiga för USA. Kritiken sammanföll med huvudtemat i hans bok "The Art of the Deal" men väckte likväl både uppmärksamhet och uppskattning. Trump blev inbjuden till Ronald Reagan i Vita Huset och i samband med presidentvalet 1988 nämndes Trump i spekulationerna som potentiell vicepresident till George H.W. Bush.

Ronald Reagan välkomnar Donald Trump i Vita Huset vid en middag 1987.

Redan 1987 flörtade han med idén att kandidera till Vita Huset och år 2000 kandiderade han till presidentposten för Reform Party, men drog tillbaka sin kandidatur efter några månader. Kampanjen visade dock att Donald Trump var att räkna med som politisk spelare.

Trots att Trump inte var politiskt aktiv i en formell mening förblev han ett en person som folk talade om i det Republikanska partiet. (Innan han vann presidentvalet den 8:e november 2016 hade han aldrig innehaft något folkvalt ämbete över huvudtaget.)  Han böjds in att tala vid en konferens för politiskt konservativa i februari 2011 och omnämndes i spekulationer inför valet 2012, en tanke han då själv avfärdade. Han talade även vid samma konferens 2013, 2014 och 2015 innan han tillkännagav sin kandidatur i juni samma år.

Den 8:e november 2016 valdes Donald  Trump till de Förenta staternas 45:e president. Han stod som segrare i mer än 2600 valdistrikt, det största antalet sedan Ronald Reagan 1984. Mer än 62 miljoner amerikaner röstade på honom, vilket var ett historiskt rekord.

Vid sin installation den 20:e januari 2017 var Trump den äldsta nytillträdande presidenten i USA:s historia. Han var då åtta månader äldre än Ronald Reagan när denne påbörjade sin första presidentperiod 1981. Han är även den första presidenten som vid sitt tillträde saknat såväl politisk som militär erfarenhet.

Foto: Jonathan Adams / Vita Huset

Hjärtefrågor

Den röda tråden i Donald Trumps politiska plattform inför presidentvalet 2016 går tillbaka till hans bok från 1987 och de politiska utspel han gjorde det året. Det handlar i grund och botten om att få till bättre villkor för USA.

I valet fokuserade Trump på frågor som att motverka att amerikanska jobb flyttade utomlands, illegal immigration från Mexiko och dåliga handelsöverenskommelser med andra länder. Han talade också ofta om behovet av att minska antalet regler, särskilt för amerikanska företag, och om vikten av att reformera sjukförsäkringsystemet genom att ta bort några av de generösare regler som hans företrädare införde, den så kallade Affordable Care Act. Allt detta summerades i hans kampanjslogan "Make America Great Again", en slogan som Ronald Reagan använde i samband med sin första valkampanj 1980. Donald Trump har inte lyckats infria alla dessa löften, men han har likväl åstadkommit en hel del.

I presidentkampanjen år 2000 har Trumps slogan uppdaterats till "Keep America Great". De ämnen som kampanjen inleddes med var vad han åstadkommit när det gäller att stänga gränserna, avskaffade handelsavtal och ett ekonomiskt uppsving. Under 2020 har dock det mesta handlat om coronakrisen, något Trump inledningsvis förminskade betydelsen av.

Inför det republikanska partiets valkonventet i augusti 2020 uppdagades att partiet inte tagit fram någon ny valplattform, utan att man kopierat samma dokument som användes 2016.

Dokumentet innehåller därför även formuleringar som framför kritik mot den nuvarande administrationen. "Den nuvarande regeringen har överträtt sina konstitutionella rättigheter, åsidosatt uppdelningen av makten [mellan den exekutiva och lagstiftande makten] på ett uppseendeväckande och flagrant sätt, och har försökt att dela Amerika i grupper och ställa medborgare mot medborgare", enligt dokumentet.

Det är därför begripligt men likväl anmärkningsvärt att kampanjsajten donaldtrump.com saknar konkreta politiska förslag och planer för de kommande fyra åren. Sajten innehåller gott om exempel på löften som kampanjen menar att Donald Trump infriat under sina snart fyra år i Vita Huset, men alltså inga löften för framtiden.

Man måste dock ställa sig frågan om det behövs. Donald Trump är en av USAs mes populära och beundrade personer. När undersökningsföretaget Gallup genomförde en undersökning 2019 kom Trump på delad förstaplats tillsammans med Barack Obama. Det säger kanske mer än något annat om hur politiskt uppdelat landet är.