Många av oss känner ett starkt behov av att göra något konkret för att hjälpa Ukraina. Flera hjälporganisationer har tagit emot rekordstora donationer av både privatpersoner, företag och andra aktörer i Sverige. Det här är en väldigt god nyhet eftersom pengar är det allra bästa sättet att hjälpa när ett krig bryter ut.

Människor som flyr har inte möjlighet att ta med sig något annat än det absolut nödvändigaste. Därför har det också startats andra insamlingar för att kunna dela ut exempelvis kläder, filtar och leksaker till ukrainare som tvingats lämna sina hem. Tanken är fin men kläddonationer och insamlingar av andra prylar är varken ett effektivt eller önskvärt sätt att hjälpa.

Röda Korset har tidigare samlat in kläder till krisdrabbade områden men gör inte det längre. Orsaken är att kläderna behöver sorteras och transporteras, vilket kräver både tid och pengar. Dessutom behövs det en massa pappersarbete i samband med transporter av varor. Eftersom textilier lätt möglar finns det en risk för att det uppstår ett onödigt sopproblem då de oanvändbara kläderna måste slängas. Om du trots allt har plagg som du inte längre behöver själv kan du antingen donera dem till second hand-butiker eller vänta tills flyktingar anländer till Sverige. Först då kan det bli aktuellt med kläddonationer.

Den senaste veckan har det ordnats insamlingar av saker på många ställen, som här i Malmö där skänkta hygienartiklar sorteras i olika lådor för att skickas till Ukraina . Även om det känns bra att göra något konkret är hjälporganisationer mycket bättre på att bedöma och köpa in de produkter som behövs på plats än välmenande privatpersoner i Sverige. Att skicka pengar istället för produkter är därför ett mera effektivt sätt att hjälpa de drabbade. Foto: Johan Nilsson / TT

Sätt de behövandes behov i fokus

Hjälporganisationer understryker också att människors behov ska stå i fokus. Vad säger de drabbade själva att de behöver när en kris inträffat? Det kan också vara bra att fundera på situationen ur ditt eget perspektiv. Om du själv råkade ut för en katastrof, skulle du inte hellre ta emot sådan hjälp som du faktiskt behöver?

Organisationer som UNCHR och Röda Korset är specialiserade på humanitär logistik och eftersom de befinner sig på plats i Ukraina har de också den bästa uppfattningen av hur läget ser ut i landet.

Med donerade pengar kan organisationerna undvika dyra transporter av hjälpartiklar från Sverige och i stället handla lokalt där det är möjligt. Det sparar pengar, är klimatsmart och gagnar den lokala ekonomin på plats, som ofta blir lidande när katastrofer inträffar. Det finns mycket som kan gå fel i samband med privata hjälpinsatser och därför avråder experter från att exempelvis skicka mediciner eller andra förnödenheter till Ukraina.

Om du känner att du vill göra mer än bara donera pengar kan du exempelvis ställa upp som volontär för en organisation som hjälper människor i krisdrabbade områden, eller som hjälper till med att samla in pengar från andra här hemma.