Sanktioner införs inte för att det är effektivt utan för att man saknar andra medel att ta till om man vill undvika militär konflikt
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock, till höger, pratar med Polens utrikesminister Zbiegniew Rau, till vänster, och Europeiska Unionens chef för utrikespolitik Josep Borrell under ett möte med EUs utrikesministrar i Bryssel den 21:a februari 2022 med anledning av krisen i Ukraina. Borell sa att han hoppades på en diplomatisk lösning men att unionen även förberett att införa omfattande ekonomiska sanktioner riktade mot Ryssland om Moskva bestämmer sig för att invadera Ukraina. Foto: Virginia Mayo / AP via TT
Per Grankvist
Chefredaktör och grundare av Vad Vi Vet. Tidigare har han skrivit för Sydsvenskan, Veckans Affärer och SvD med uppdrag SVT och TV4. Nominerad till årets journalist.
Ekonomiska sanktioner är ett påverkansmedel för att få ett land eller en grupp individer att sluta agera på ett visst sätt. De är inte nödvändigtvis skapade av ekonomiska skäl utan används ofta som ett politiskt påtryckningsmedel. Sanktionerna ska därmed förstås som en åtgärd man tar till när diplomatiska ansträngningar tycks meningslösa men när man inte är redo att starta en militär konflikt.
Som utrikespolitiskt verktyg är det relativt vanligt. Det införs vanligtvis av ett större land riktat mot ett mindre land när det mindre landet hotar det större landet eller när de behandlar sina medborgare på sätt som strider mot mänskliga rättigheter eller internationella överenskommelser, exempelvis freds- eller handelsavtal. Sanktionerna är sålunda ett alternativ till krig.
Funkar sanktioner?
Färdigt!
Din prenumeration har startat!
Bra!
Vill du ha ännu fler förklaringar? Skaffa ett betalt abonnemang och få tillgång till allt!
Välkommen tillbaka!
☝️ Tips! För att slippa logga in varje gång, tillåt din webbläsare att spara
cookies. Läs mer om hur du gör: Chrome,
Safari, Explorer
Utmärkt!
Nu har ditt betalda abonnemang startat!
Tack!
Din betalningsinformation är uppdaterad.
Tyvärr kunde vi inte uppdatera din betalningsinformation.