Spara låter ju rätt trist. Är det inte bättre att leva livets glada dagar och ha kul idag istället för att vara tråkig och spara för att klara en framtid som man inte ens vet hur den ser ut? Det bästa är ändå en kombination av båda. Och ju mer vardagssmart du är med dina pengar, desto mindre behöver du känna att du offrar alldeles för mycket idag för att spara inför imorgon. Och för att kunna bli det behöver du lägga ner några timmar på att ta reda på hur din ekonomi faktiskt ser ut.

Det finns kostnader som du inte kan göra så mycket åt. Hyran, avgiften till föreningen eller kostnaden för busskortet är svåra att förhandla ner. Det du däremot kan påverka är dina rörliga kostnader. Och här gäller det att först skaffa sig lite koll. Var tar dina pengar egentligen vägen en vanlig månad?

Sannolikt är ditt transaktionskonto fullt med kortköp, automatiska dragningar och Swish-betalningar hit och dit. Det är helt enkelt svårt att få en överblick. I den här sörjan kan gömma sig en streamingtjänst som du kanske inte använder längre eller orimligt många spontanköp som du inte planerat för. Börja med att kategorisera dina utgifter för att skaffa dig bättre kontroll över var pengarna faktiskt tar vägen.