Spara låter ju rätt trist. Är det inte bättre att leva livets glada dagar och ha kul idag istället för att vara tråkig och spara för att klara en framtid som man inte ens vet hur den ser ut? Mja, jag tänker att man kanske kan göra en kombination av båda. Och ju mer vardagssmart du är med dina pengar, desto mindre behöver du känna att du offrar alldeles för mycket idag för att spara inför imorgon. Och för att kunna bli det behöver du lägga ner några timmar på att ta reda på hur din ekonomi faktiskt ser ut.

Det finns kostnader som du inte kan göra så mycket åt. Hyran, avgiften till föreningen eller kostnaden för busskortet är svåra att förhandla ner t e x. Det du däremot kan påverka är dina rörliga kostnader. Och här gäller det att först skaffa sig lite koll. Var tar dina pengar egentligen vägen en vanlig månad?

Säkerligen är ditt transaktionskonto precis som mitt smockfullt med kortköp, automatiska dragningar och Swish-betalningar hit och dit. Det är helt enkelt svårt att få en överblick. I den här sörjan kan gömma sig en streamingtjänst som du kanske inte använder längre eller orimligt många spontanköp som du inte planerat för. Du behöver kategorisera dina utgifter för att skaffa dig bättre kontroll över var pengarna faktiskt tar vägen.

Sen har du förmodligen några utgifter som faktiskt går att förhandla ner eller byta till andra alternativ. Det kan röra sig om ränta på bolånet, kostnaden för hemförsäkring eller att välja det lite mindre glammiga gymet på stan. Ring och tjata, ställ flera aktörer mot varandra och tänk efter vad det är värt att kunna testa de senaste gymtrenderna från Los Angeles. Kanske räcker det med vanlig hederlig gympa i grupp eller att köra ett eget cross-fit pass med en kompis i en park? Internet är fullt av roliga pass som du kan ta del av gratis.

En ekonomiskt minimalistisk trend har svept över världen som en löpeld. Karaktärer som Mr. Money Mustasche har fått många att vilja följa drömmen om en så ekonomiskt smart vardag att man kan gå i pension flera år i förväg. Det kallas FIRE – Financial Independence, Retire Early. Även om det inte behöver vara ett självändamål att förändra ditt liv så drastiskt så är deras livsstil något du kan välja att plocka delar av. Livet de lever är dessutom i mångt och mycket klimatsmart. Att utnyttja delningsekonomin, hyra, byta och låna är både ekonomiskt och snällt mot planeten. Så tänk igenom hur du kan använda dig av den så mycket det bara går i vardagen. Eller hyr själv ut saker för att få en extra inkomst som kan gå till ditt sparande.

Nyckeln till en vardagssmart ekonomi är alltså att dra ner på kostnaderna utan att känna att du offrar för mycket. Det är en fin balansgång och kräver att du lägger lite tid på att skaffa dig koll på utgifter och att du då och då går igenom alla abonnemang, avtal och försäkringar. I slutändan är det några timmar som är väl värda investeringen.

De flesta lyckas hålla uppe motivationen bättre om de har ett mål med sitt sparande. Drömmen om en egen lägenhet, en lång semesterresa eller att få en pension som räcker till att leva på kan göra att du orkar sitta där och pyssla med dina kategoriseringar av utgifter. Så påminn dig då och då – vad drömmer du om?