Vad Vi Vets julkalender 2020 ger dig perspektiv på världen, och dessutom utan att du behöver betala för det. Varje morgon fram till julafton tipsar vi om ett avsnitt av vår populära podd Perspektiv. Ämnet och gästen presenteras på Instagram eller Facebook - så följ oss nu för att inte missa det!

  • Perspektiv är en podd som hjälper dig att förstå aktuella ämnen på djupet - på ett begripligt sätt.
  • I varje avsnitt möter Per Grankvist en expert inom ett aktuellt ämne, exempelvis inom psykologi, ledarskap, relationer, ekonomi och hållbarhet. Även om ämnena är komplexa blir de tillgängliga, intressanta och tankeväckande i podden och det är det som gjort den så uppskattad. [4,7 av 5 i betyg på Apple].
  • När du laddar ner avsnittet är det ett enkelt sätt för dig att fylla på med kunskap medan du tar en lunchpromenad, lagar mat, städar eller stryker tvätt.

Lyssna och prenumerera på Perspektiv

Spotify | Apple | Google | Acast + alla andra appar där poddar finns.


Lucka 1 Om kopplingen mellan beröring och förbättrade sociala relationer - med hjärnforskaren Helena Backlund Wasling (avsnitt 25)

Vi rör våra telefoner hundra gånger per dag. Det är oftare än vi rör vid varandra. Ja, inte ens vår partner får så mycket beröring. Och för en del människor kan det gå flera dygn innan de får möjlighet röra vid någon annan person. Särskilt i dessa tider av självvald isolering, när man kan uppleva en längtan så stark att forskarna kallar den för "hudhunger".

Det finns bara en dryg handfull forskare i världen som intresserar sig för beröring, hur det funkar, vilka synapser som är inblandade och vilka effekter det får på vårt välmående. En av dessa är hjärnforskaren Helena Backlund Wasling vid Sahlgrenska akademin som medverkade i avsnitt 25 (innan pandemin bröt ut).

Vårt förhållande till fysisk beröring är något jag funderat mycket på - inte minst i kölvattnet efter #metoo. Det handlar ju i grund och botten om hur man förhåller sig till andras kroppar, något som varierar utifrån kontext och kultur. I avsnittet pratar Backlund Wasling om bland annat kopplingen mellan beröring och förbättrade sociala relationer, samt vad som egentligen är ett lagom avstånd till en annan människa?

Ladda ner och/eller lyssna nu

Lyssna på avsnitt 25 på Spotify eller via Apple Podcaster, Acast, Google Podcast och i alla andra appar där du kan hitta poddar.