I nästa vecka lägger regeringen fram höstbudgeten. Regeringen saknar majoritet i riksdagen och kommer tvingas kompromissa med de andra partierna som lägger fram sina egna budgetar nu. Räkna med bråk. Det kommer också att bli stökigt i november när regeringen avgår, till följd av bytet på partiledarposten i Socialdemokraterna. I samma stund Stefan Löfven begär talmannens entledigande säger lagen att talmannen ska göra en ny talmansrunda.

Vi har gjort ett paket med förklaringar av ämnen som hjälper dig att förstå sammanhangen under vad som kan bli den politiskt stökigaste hösten i mannaminne.

👉 Skaffa en prenumeration för att kunna läsa alla förklaringar i paketet. Det kostar mindre än 3 kr/dag! Klicka här för att hitta den prenumeration som passar dina behov.


1. Så går budgetprocessen till

Den nådiga luntan presenteras två gånger om året av finansministern. Vi förklarar hur budgetprocessen ser ut och var namnet "nådiga luntan" kommer ifrån.

Budgetprocessen
Den nådiga luntan presenteras två gånger om året av finansministern. Vi förklarar hur budgetprocessen ser ut (och var namnet kommer ifrån).

2. Politiska vildar blir en osäkerhetsfaktor

De flesta riksdagsledamöter röstar som partiet önskar men politiska vildar kan ha en avgörande roll, vilket vi såg under regeringskrisen i juni. I Sverige är det relativt ovanligt med ledamöter som lämnar sina partier och fortsätter vara verksamma i riksdagen.

Det här är en politisk vilde
I Sverige är det relativt ovanligt med ledamöter som lämnar sina partier och fortsätter vara verksamma i riksdagen.

3. Regeringen avgår i november

Eftersom statsministerposten följer personen, inte partiet, kommer regeringen automatiskt att avgå när Stefan Löfven meddelar talmannen att han inte längre vill vara statsminister genom att begära entledigande. Talmannen är det högsta ämbete som man kan väljas till i Sverige och talmannen har en helt central uppgift vid regeringsbildandet.

Talmannens roll
Det är det högsta ämbete som man kan väljas till i Sverige och talmannen har en helt central uppgift vid regeringsbildandet.

4. Talmannen har avgörande roll i regeringsbildningen

Det är talmannen som är ansvarig för att sondera vilken regeringskonstellation som har störst stöd i riksdagen, och som därmed också har störst förutsättningar att få igenom den politik de vill driva. I november är det dags igen.

Talmansrunda
Det är riksdagens talman som är ansvarig för att sondera vilken regeringskonstellation som har störst stöd i riksdagen, och som därmed också har störst förutsättningar att få igenom den politik de vill driva.

5. Nya statsministern formar sitt lag

Det är riksdagen som väljer statsminister men statsministern som väljer ministrar och hen kan strukturera regeringsarbetet och fördela statsrådens portföljer på ett oväntat fritt sätt.

Så utses ministrar i regeringen
Regeringsombildningen exempel på statsministerns möjligheter att strukturera regeringsarbetet och fördela statsrådens portföljer som han vill.