Vad Vi Vet.

Vad Vi Vet.

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
EU-lagens väktare finns i Luxemburg
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
🏢 Politik

EU-lagens väktare finns i Luxemburg

Det är den Europeiska unionens domstol som ser till att EU:s lagar och regler följs i hela unionen. Men hur går det egentligen till? Och vad händer om ett land bryter mot EU-rätten?

Charlotta Asplund Catot
Sep 24, 2021
∙ Paid

Share this post

Vad Vi Vet.
Vad Vi Vet.
EU-lagens väktare finns i Luxemburg
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
Share

Det är från Europeiska unionens näst minsta medlemsland som man ser till att EU:s lagar och regler följs i hela unionen. I Luxemburg ligger nämligen EU-domstolen, vars främsta uppgift är att tolka EU:s lagstiftning och se till att den följs och tillämpas på samma sätt i alla 27 medlemsländer och i EU-institutioner. EU-domstolen ska inte förväxlas med Europadomstolen för mänskliga rättigheter som ligger i franska Strasbourg, och som inte är en EU-institution.

En förhandling i domstolens stora avdelning. Foto: Europeiska unionens domstol

EU-domstolen i Luxemburg utgår från EU-rätten. EU-rätten är medlemsländernas gemensamma regelverk. Det består av fördrag (som är EU:s motsvarighet till länders grundlagar), lagstiftning, rättspraxis från EU-domstolen, internationella avtal och andra rättsakter som medlemsländerna tillsammans har antagit.

EU-lagar gäller före nationella lagar. Det innebär att Sverige ska anpassa sin lagstiftning till EU-rätten och inte ha lagar som strider mot EU:s regler. Om en svensk lag står i strid med en EU-lag är det den sistnämnda som gäller.

Det är alltså EU-domstolen uppgift att se till att EU-rätten följs på samma sätt inom hela EU. Det här görs på flera olika sätt.

  • En av domstolens grundläggande – och mest vanliga – uppgifter är att besvara frågor från nationella domstolar om hur EU-rätten ska tolkas, i så kallade förhandsavgöranden. Det här gör det möjligt för alla nationella domstolar i hela EU att tolka EU-rätten på samma sätt. De nationella domstolarna måste följa förhandsavgörandena.

  • EU-domstolen kan också döma i tvister mellan EU-institutioner. Ofta rör det sig då om att man inte kommer överens om vilken artikel i EU:s fördrag som ska ligga till grund för en ny EU-lag.

  • Om ett medlemsland brutit mot EU-rätten, eller inte gjort tillräckligt för att följa EU:s regler, kan EU-kommissionen dra landet inför EU-domstolen. Till exempel drog EU-kommissionen Sverige inför EU-domstolen 2011 för att inte ha följt EU-regler om gränsvärden för utsläpp. EU-domstolen slog fast att Sverige hade för stora luftföroreningar i svenska tätorter.

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Vad Vi Vet. to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Bildningsaktiebolaget Vad Vi Vet.
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More